Хиляди се качват на Шипка за годишнината от боевете - 24novini.bg

Хиляди се качват на Шипка за годишнината от боевете

На Шипка всичко е спокойно - хиляди днес ще бъдат на върха в памет на героите На Шипка всичко е спокойно - хиляди днес ще бъдат на върха в памет на героите
24.08.2019 | 10:30
(0 гласа)

Хиляди българи се качват днес на върховете Шипка и Свети Никола за традиционните тържества, посветени на Шипченската епопея.

 

 

Тази година честваме 142 години от Шипченската епопея и 85 години от издигането на Паметника на Свободата.

В кулминационния ден днес, на 24 август, ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „Узана” и от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир.

Привърши и реставрацията на лъва на паметника, който се оказа в много по-добро състояние от очакваното и стойността на ремонта излезе 55 хил. лв. с ДДС, съобщиха от управата на монумента снощи.

Тържествата на Шипка преминават под патронажа на президента на България, а началото им бе на 21 август в Габрово.

В Казанлък боевете на легендарния връх и построяването на Паметника в чест на загиналите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложба „Строителите на Паметника на Свободата“, съдържаща уникални фотоси и документи и златният ключ на Паметника.

Точно в 12.00 часа днес на Шипка започва официалната част на честванията, мястото е тържественият подход с каменните барелефи към Паметника на Свободата.

От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина. Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България.

Честванията се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...