За първи път от 56 години отслужиха литургия в Потопената църква - 24novini.bg

За първи път от 56 години отслужиха литургия в Потопената църква

За първи път от 56 години насам беше отслужена литургия в Потопената църква. За първи път от 56 години насам беше отслужена литургия в Потопената църква. Старозагорска митрополия
04.08.2019 | 22:00
(0 гласа)

За първи път от 56 години беше отслужена литургия в Потопената църква „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

Службата беше отслужена от старозагорския митрополит Киприан. 

Пред събралите се мирияни

той изрази надежда, че литургиите в Потопената църква ще станат традиция и сподели, че има много проблеми за решаване около храма. 

Митрополит Киприан заяви, че си е дал обет

всяка година на седмата неделя след Петдесетница  да се отслужва света литургия в църквата. 

Инициативен комитет от Твърдица набира средства за възстановяването на храма и за нейното укрепване, но по думите на митрополита "процесът е дълъг". 

Той уточни, че трябва да се уредят въпроси по собствеността на църквата, по реставрацията и евентуално кандидатстването по проект.

Храмът „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ е изграден през 1891 г. в село Запалня. Селото обаче е заличено през 1965 г. при строежа на язовир Жребчево. Водите на язовира почти са погълнали църквата, но всяка година в началото на пролетта водата в язовира намалява и църквата е открита. В края на лятото тя отново е потопена. 

Последната служба в храма е била на 28 април 1963 г. - венчавката на сина на поп Драган Стойков - Стойко, който днес беше на литургията.

"Дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички онези хора, които положиха душата си за този храм, които дадоха своята мъдрост и живот, на енорийския последен свещеник, който обслужваше това село, запустяло вече. Много са тези, които все още помнят извършеното за защита на православната ни вяра. Как да я съхраним? Само тогава, когато ние я съхраняваме в себе си, може да я предаваме на идното поколение, което ще продължи делата на нашите предци, в устоите на вярата, надеждата и най-вече в любовта", обърна се към хората в храма митрополит Киприан.

"Така, както този храм толкова години не се поддаде на водите, беше ожитворен от хора и от богослужение, нека нашата вяра бъде толкова силна и вдъхновяваща, та да ни укрепва, да бъдем ревностни православни християни, пазейки своя бит, своята вяра, съхранявайки народа ни като православен. Бъдете благословени!“, завърши той.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...