Днес е Св. Анна - майката на Дева Мария, бременните да не работят - 24novini.bg

Днес е Св. Анна - майката на Дева Мария, бременните да не работят

Св. Анна е майката на Дева Мария, на този ден бременните жени не работят Св. Анна е майката на Дева Мария, на този ден бременните жени не работят
25.07.2019 | 15:31
(0 гласа)

На 25 юли християнската църква отбелязва Успение на Света Анна. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена.

Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството.

В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е разпространено старото поверие, че "ако трудна жена работи на св. Анна, ще пометне".

На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари.

След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им.

Вярва се, че светицата пазела децата от “огън” – висока температура и треска.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето. После ги изсушават и запазват за лек през годината.

В Западна България срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници.

В югозападните български краища на Лятна св. Анна се прави курбан. Жертвоприношението трябва да умилостиви светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...