Днес е Петдесетница - църквата празнува рожден ден - 24novini.bg

Днес е Петдесетница - църквата празнува рожден ден

Днес е Петдесетница, църквата празнува рожден ден Днес е Петдесетница, църквата празнува рожден ден
16.06.2019 | 09:23
(0 гласа)

Днес е Петдесетница – един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника.

Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет. В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва

в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, задухал силен вятър, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци. Пламъците били видимият знак за слизането на Светия Дух върху Христовите ученици. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...