Днес е Видовден - народът почита възмездието - 24novini.bg

Днес е Видовден - народът почита възмездието

На Видовден се вярва, че се почита слънцето, светците "градушкари" и Бог изпраща възмездие На Видовден се вярва, че се почита слънцето, светците "градушкари" и Бог изпраща възмездие
15.06.2019 | 12:30
(0 гласа)

Днес е Видовден. Народът вярва, че днес Господ изпраща възмездие на всеки, когото е забравил да накаже за греховете му още приживе.

 

 

Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва.

 

Оттук е и изразът: "Ще дойде Видовден", т.е. времето за възмездие ще дойде и всеки ще бъде наказан за извършения грях.

Вярва се, че дори и да има забавяне на правдата, тя ще дойде на Видовден: "Господ забавя, но не забравя!", казва народът.

Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа.

Хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците, ще се предпазят от градушка.

 

Денят Видовден се отбелязва на 15 юни /28 юни по стар стил/.

Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида.

Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са известни още с името "светците - градушкари", които изпращат природни стихии, най- вече градушки. Те поразяват провинилите се, които заслужават наказание. Именно тук трябва да търсим и произхода на израза: "Ще дойде Видовден".

15 юни в народната митология е като "денят на Страшния съд", когато всеки очаква възмездието си.

Освен с предстоящото възмездие, в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила.

Младите момичета изнасят дрехи от чеиза си и ги простират по оградата, за да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите. Както на много други празници, така и на Видовден се изпълняват "любовни ритуали" и гадания.

В навечерието на празника момите се мият с "видовенска" вода, събирана от росата по растенията.

Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. Отрязвали са три стръка от растението шавар и са го наричали с имената на младежите, които харесват, вярвайки, че до края на годината ще се задомят за този младеж, чийто стрък е пораснал най-висок.

На този ден не се работи, за да не се предизвикат светците "градушкари".

Смята се, че тази традиция идва от Европа.

Хората, които имат проблеми със зрението, на този ден стават рано и пръскат очите си със свежи, мокри от росата зелени клонки. Според някои предания, благодарение на това много слепи са прогледнали.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...