Първокласници поведоха шествието след Радев (видео) - 24novini.bg

Първокласници поведоха шествието след Радев (видео)

Учители и ученици от столичните училища се събраха на площада пред Археологическия музей с балони и знамена.
Мария Йорданова 24.05.2019 | 13:07
(0 гласа)

Шествието за 24 май в София се водеше от първокласници след президента Румен Радев. Държавният глава се включи в празненството заедно с Генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на културата Боил Банов, вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на БСП Корнелия Нинова и столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

 

 

В 10:30 шествието тръгна от площада пред Археологическия музей, продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" и стигна до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека,

където в 11 часа започна тържествената церемония.

В него

се включиха още гвардейците, студенти от Семинарията, които носеха иконата на "Св. Св. Кирил и Методий", преподаватели и ученици от столични училища, научни ръководители от Софийския университет и учени от Българската академия на науките. 

България отбелязва днес 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Репортерите на 24новини.бг отразяват шествието и във Фейсбук страницата, Туитър акаунта и YouTube канала на медията.

В цялата страна ще има празнични прояви и тържества по повод 24 май.

Тържеството беше открито с водосвет. По време на церемонията в столицата празнично слово изнесоха президентът на Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите на образзованието и културата и директорът на ЮНЕСКО Одри Азуле. 

Първокласниците Петра Мончева и Симеон Геновски от 122 ОУ „Николай Лилиев” и  от 107 ОУ „Хан Крум” рецитираха стихотворението "Аз съм българче".

Денят е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Братята Кирил и Методий са обявени за духовни бащи на Европа още в края на 80-те години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...