Радев ще се присъедини към шествието за 24 май - 24novini.bg

Радев ще се присъедини към шествието за 24 май

Честит ден на българската азбука! Честит ден на българската азбука!
24.05.2019 | 08:00
(1 глас)

България отбелязва днес 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В София празничното шествие ще започне в 10.30 часа от площада пред Археологическия музей, ще продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека, където в 11 часа ще започне тържествената церемония.

 

В празничното шествие ще се включат и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В цялата страна ще има празнични прояви и тържества по повод 24 май.

 В София празничната церемония ще бъде водена от директора на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Министърът на образование Красимир Вълчев ще произнесат приветствени слова. Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле също ще прознесе празнично слово.

Първокласниците Петра Мончева и Симеон Геновски от 122 ОУ „Николай Лилиев” и  от 107 ОУ „Хан Крум” ще рецитирт стихотворението "Аз съм българче".

Ученици от 17 СУ „Дамян Груев” ще пуснат балони с буквите от родната азбука.

Денят е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Шумен, Пловдив и Свищов спорят за първенството къде и кога братята кирил и Методий са чествани за първи път у нас още през 19-и век. Дата, за която Шумен претендира, е 11 май 1813 г.

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, а те самите са обявени за покровителите на духа на Европа.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.

Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...