Почитаме равноапостолите Кирил и Методий - 24novini.bg

Почитаме равноапостолите Кирил и Методий

Днес почитаме равноапостолите Кирил и Методий Днес почитаме равноапостолите Кирил и Методий
11.05.2019 | 08:29
(1 глас)

Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. Те са и духовните покровители на Европа. Празнични литургии ще се отслужат в цялата страна. Имен ден празнуват всички с имената Кирил, Методи и производните им.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на библиотекарите.

Първи известия за празника намираме в "Христоматия славянского язика" от 1852г. на Неофит Рилски.

През1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн.

В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени".

През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес има два празника - църковен (на 11 май) и светски (на 24 май).

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...