Христос Воскресе! По традиция се обикаля църквата (видео) - 24novini.bg

Христос Воскресе! По традиция се обикаля църквата (видео)

Христос Воскресе! Днес православните християни празнуват Великден. 24новини.бг
Мария Йорданова 28.04.2019 | 00:00
(0 гласа)

Христос Воскресе! По традиция точно в полунощ свещеникът приема благодатния огън и обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе!", а християните отговарят с "Воистину Воскресе". След това църквата се обикаля три пъти със свещ, запалена от свещения огън, за здраве и щастие.

 

 

Великден е най-големият празник за всички християни, които празнуват връщането на Иисус Христос към живота. Над 250 млн. души по света празнуват Възкресението. Христос възкръсва на третия ден след разпъването му на кръста.

Днешният ден е доказателство за всички християни, че той е Божият син, дошъл на земята, за да изкупи греховете на хората.

В България всяка година се носи благодатен огън от Божи гроб. Всеки може да вземе със себе си свещ, запалена от него. Пренасянето на огъня до дома трябва да се извърши в мълчание.

Днес на трапезата слагаме козунак, боядисани яйца и агнешко. 

Според поверието червеното яйце, което е боядисано първо, се оставя до следващия Великден, за да пази къщата, а яйцето от миналия Великден се заравя в земята.

Великден е не три дни, а цели седем – това е тъй наречената Светла седмица. В продължение на 40 дни след това православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Други страни, които официално отбелязват православния Великден според Юлианския календар, освен България са Гърция, Черна гора, Сърбия, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Кипър, Македония, Румъния, Молдова и Украйна.

Към европейските страни, които празнуват православния Великден, са Ливан и Етиопия.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...