Мария Касия между числата, нотите и снежинките (Видео) - 24novini.bg

Мария Касия между числата, нотите и снежинките (Видео)

24novini.bg 10.02.2019 | 11:00
(34 гласа)

Тя е още малка, чиста, като снега, който обожава, и беззащитна. И разбира се, много много талантлива.

 

Добре, че са очилата й, да ми създават илюзията, че сякаш я предпазват от идещия отвън свят, от който ние големите така се боим. Добре че са и прекрасните родители, поне докато поотрасне.

Мария Касия е на 10 години, но в нея има толкова много музика и доброта, че неусетно се омагьосваш,

докато й задаваш баналните въпроси, на които тя отговоря честно, без преструвки и без да оригиналничи. А не й и трябва, защото нейният свят е толкова интересен.

Става в 6.30 ч., за да стигне навреме в Частното начално училище "Питагор", където учи след спечелването на едногодишна стипендия от едно от най-интересните състезания - "Математически предизвикателства" 2018", а от следващата година - изпитите ще решат. Ако съдим обаче по постиженията й от последните 12 месеца, тя наистина заслужава най-доброто.

Три години е сред номинираните в раздела за наука на "Успелите деца на България" на фондацията на Димитър Бербатов,

а миналата година беше финалист за голямата награда от първи до четвърти клас. Незабравим и скъп спомен за нея обаче остава участието ѝ като талисманче на Патрис Евра, в благотворителния мач, организиран от фондация Димитър Бербатов и Луиш Фиго през 2017.

Със златна купа от отборното състезание на Математическия турнир "Акад. Кирил Попов", гр. Шумен

От всяко свое участие в математически турнири през 2018 г. тя печели медал или купа: 11 златни, 9 сребърни и 6 бронзови.

Сред най-ценните й медали са Първа награда с максимален резултат за IV клас от XXVII Национален математически турнир „Иван Салабашев“, както и златен медал, с максимален резултат от XX Национален Софийски математически турнир. Тя зае и първо място - Gold Аward, поделена, с Global ranking 2 от Тайландската международна олимпиада по математика (TIMO). Постижението на Мария Касия е най-високото за България сред четвъртокласниците и е втори резултат в света. Всъщност именно от това състезание е й най-красивият й медал, който тя показва с гордост - спечелен е в състезание с деца от 21 държави.

Тя много обича наградата си High Distinction от международното математическо състезание, известно като Австралийско кенгуру. В него

участват половин милион ученици от над 30 страни от целия свят. Решават се 30 задачи на английски за един час.

На това състезание тя стана носител и на приза Best in School за постигнат най-висок резултат за страната си в своята възрастова група. Общо от всичките й състезания  медалите й са 45 - 27 златни, 12 сребърни, 6 бронзови. Едва се побират в кутия - истинско съкровище. Но най-много се радва на седемте си купи.

В началото сремежът е бил да побеждава. Сега обаче усеща истинското удоволствие да решава задачите. На това са я научили преподавателите й доц. Ивайло Кортезов и Мария Кузманова, а от тази година - Галя Пенчева и Радостина Димитрова.

10-годишното момиче много обича настолните игри: руммикуб, скрабъл, монополи - често ги играят семейно. Бащата, учител  по философия в Класическата гимназия, самият той подготвил двама от най-добрите ни представители на световните ученически олимпиади по философия, вдига ръце пред нейните математически задачи. Когато ги питам какво е общото с музиката, където Мария Касия също изявява таланта си, главният асистент от Института за изследване на обществата и знанието на БАН отговаря::

"То е като да надникнеш за малко в Божия ум"

С баща си Людмил Петров в големия салон на БАН при поредното награждаване от Математически турнир "Черноризец Храбър"

От първи клас Мария Касия учи пиано в Центъра за изкуство, култура и образование - филиал Надежда. Миналата година вече спечели първия си (сребърен) медал в седмото издание на МК за пианисти непрофесионалисти “Vivapiano” - София. Обича обаче бързите мелодии. При бавните понякога забравям какви ще са следващите ноти, споделя тя.

Повече усилия хвърля в математиката, но обяснява: "Толкова е хубаво, когато успееш да решиш задача, която преди това не си могъл". В началото много трудно е преживявала загубите, разказва майка й Христина Петрова - също преподавател, но по немски език. Това е сред най-трудното за преодоляване по пътя на талантливата математичка заедно с ранното ставане.

Вече се учи и да програмира - сама, с помощни книги.

И все пак предпочита книгите пред телефона и лаптопа. Любима на Мария Касия е поредицата "Жестоката математика" с "Подлите дроби", "Тайните на късмета" на Джартън Поскит, всяка от които малката математичка е прочела по 4-5 пъти. Много харесва и "Ан от фермата "Грийн Гейбълс" на Луси М. Монтгомъри. Но сред рекордите сякаш остава "Хари Потър", чиито 800 страници е прочела за 2 дни през лятната ваканция.

Обича плуването, разходките в Северния парк особено по сняг, тениса на маса, а от една година и... футбола. Въпреки подредения ден, човек остава с усещането за творчески хаос - който предлага много много бели пътеки, чиято траектория Мария Касия сама ще определя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...