Днес е Бабинден - празнуват акушерките и майките - 24novini.bg

Днес е Бабинден - празнуват акушерките и майките

На Бабинден на ръцете на бебетата акушерката слага червен конец и сребърна паричка На Бабинден на ръцете на бебетата акушерката слага червен конец и сребърна паричка
08.01.2019 | 11:34
(0 гласа)

Днес е Бабинден по стар стил. На 8 януари се празнува Денят на родилната помощ, който е обявен за празник на акушерките и гинеколозите още през 1951 г. Този празник е езически и идва от праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането.

 

Това е един от най-големите женски празници, в който се засвидетелства почит към "бабите" - жените, които помагат при раждането на бебетата. Младите булки и невести, които са раждали, в този ден отиват при жената, която им е помагала, и носят подаръци, вино, кърпа, рица, чорапи. Тя дарява децата им със същото или вързва на ръчичките им бял и червен конец и сребърна паричка.

"Бабувалите" на родилките са сред най-уважаваните жени в общността.

 

Още преди изгрев слънце майките с деца до 3 години отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на "бабата" - да "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Вярва се, че водата от ръцете на "бабата" има пречистваща сила. Тя пък трябва да изчисти ръцете си в дрехата на невестата, за да роди тя лесно и да има много деца. Това е благословия за плодовитост.

Бабата измива очите и на децата, които е "отбабувала", тъй като се вярва, че само в този ден водата точно от нейните ръце ще ги предпази от лоши сили и ще им даде здраве.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...