Преди 7000 години мъжете загадъчно измирали, разбра се защо - 24novini.bg

Преди 7000 години мъжете загадъчно измирали, разбра се защо

Мъжете преди 7 хиляди години започнали да измират мистериозно, учените разбраха защо Мъжете преди 7 хиляди години започнали да измират мистериозно, учените разбраха защо
03.06.2018 | 13:00
(0 гласа)

Преди 7000 години мъжете започнали загадъчно да измират, а днес учените опитват да разберат защо се е случвало това. Предположенията за климатични промени, болест и епидемия се оказаха неверни. Учени от Станфордския университет в САЩ създадоха компютърен модел по изграден от тях сценарий за причината за масовата гибел само на мъже преди 70 века.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications, цитирани от AP.

 

Преди 7000 години се оказва, че рязко е намаляло не друго, а генетичното многообразие на Y-хромозомите. Броят на способните да се размножават мъже намалял в резултат на борбата между кланове.

Резултатите от геномния анализ на 125 Y-хромозоми у днешни хора показали, че преди 5000-7000 години в различни райони на Стария свят е възникнал ефектът "гърло на бутилка", т.е. намаляло многообразието на Y-хромозомите и след него - намаляване броя на способните да се възпроизвеждат мъже сред населението.

Феноменът не е засягал жените, затова се предполагаше, че за него са допринесли социални взаимоотношения, а не екологични бедствия, климатични промени, войни.

 

В рамките на новото изследване бе предложена хипотезата, че генетичното многообразие у мъжете не намаляло в резултат на по-малката им численост, а защото успешни в репродуктивен план станали малки групи социално привилегировани мъже и синовете им.

За разлика от жените, мъжете освен това отказали да преминат в друг клан и това намалило генетичното многообразие в отделните групи.

При това що се отнася до Y-хромозомите, различията между отделните групи намалели, тъй като някои кланове били напълно унищожени. Така се стигнало до недостига на мъже, които са способни да създават следващи поколения, обясняват хипотезата си учените от Станфорд.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...