Италианец получи три милиарда в стари лири - 24novini.bg

Италианец получи три милиарда в стари лири

Преди 16 години всяка страна в ЕС имаше своя валиута, а италианските лири изглеждаха така Преди 16 години всяка страна в ЕС имаше своя валиута, а италианските лири изглеждаха така
21.04.2018 | 17:25
(0 гласа)

Жител на Италия получи от дядо си наследство от три милиарда, но за съжаление не евро, а стари италиански лири. На практика човекът не може да се възползва от тях, тъй като италианската централна банка е престанала да ги обменя още през 2012 г. За куриозната история разказа в. Corriere della Sera

 

Дядото бил строителен предприемач и живеел в Швейцария. Той починал миналото лято на 89 годишна възраст и негов единствен наследник се оказал внукът му – 48-годишен банкер на име Луиджи.

 

Парите били в сейфа му в Швейцария в банкноти по 200 и 500 000 лири. Той и служителите на банката ги преброили едва и накрая сумата достигнала 2 млрд и 950 млн. лири.

 

Италия замени лирата с евро през 2002г, а гражданите имаха възможност до 2012г. да обменят парите си. По последния курс от 2012г. лирите от наследството щяха да се равняват на 1.5 млн. евро. Защо дядото не ги е обменил, не става ясно.

За радост освен тях той оставил на внука си два апартамента, доста прилични средства в евро и пакет акции. Сега наследникът търси варианти да обмени лирите, но швейцарските банки са категорични, че не могат да ги приемат.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...