Над 840 активни свлачища има у нас - 24novini.bg

Над 840 активни свлачища има у нас

Над 840 са активните свлачища у нас Над 840 са активните свлачища у нас
28.06.2020 | 11:00
(0 гласа)

България се характеризира с висока степен на свлачищна и ерозионно-абразионна активност. 2180 свлачища с обща площ около 218 000 дка са регистрирани на територията на България през миналата година.

 

От тях активни са 847 с площ около 4800 дка.

Това се съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос вчера.

В района на Черноморското и Дунавското крайбрежие сред най-активните през последните години са свлачищата, засягащи републикански път I-9 между спирка „Кипарис-юг" и „Кипарис-север" и при спирка „Фара", община Аксаково, вилната зона край Балчик, както по републикански път ІІ-11 до гр. Оряхово.

Правителството е одобрило финансиране за 29 обекта,

на които ще бъдат извършени проучвателни, проектни и строително-монтажни работи с обща стойност 63 млн. лв. Бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ са Агенция „Пътна инфраструктура" и общините Асеновград, Кърджали, Лом, Луковит, Невестино, Оряхово, Своге, Сливен, Червен бряг. Общините и АПИ кандидатстват самостоятелно с проектни предложения в МОСВ.

По прогнозни данни необходимите средства за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища на територията на страната, в т. ч. на обектите по Дунавското и по Черноморското крайбрежие, възлизат на над 800 млн. лв., посочва министър Петя Аврамова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...