Хакерът на данните от НАП ще учи национална сигурност - 24novini.bg

Хакерът на данните от НАП ще учи национална сигурност

Кристиан Бойков е готов да стане студент по национална сигурност Кристиан Бойков е готов да стане студент по национална сигурност
17.06.2020 | 18:00
(0 гласа)

Най-известният хакер у нас ще учи Национална сигурност в Пловдив. Обвиняемият за източването на данните от НАП Кристиян Бойков ще учи "Национална сигурност". Той е кандидатствал за специалността в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и почти сигурно ще бъде приет.

 

 

21-годишният Бойков е от града под тепетата.

Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и работи като специалист по киберсигурност в "ТАД Груп", или т.нар. бял хакер.

Кристиян Бойков беше арестуван в средата на юли м.г. заради теча на данните на 5 милиона българи от НАП. Младежът беше пуснат на свобода с подписка.

Заради теча от НАП агенцията беше глобена с 5,1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни.

Последно парламентарната комисия, която работи по казуса, излезе с доклад, че няма виновни от държавната администрация за пробива в системата, пише още "24 часа"

Разследването по случая продължава в Специализираната прокуратура. Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров стоя в ареста 6 месеца и го пуснаха в края на февруари т.г. Антимафиотите от "Киберпрестъпност" в ГДБОП стигнаха до Кристиян Бойков и "ТАД Груп" още същия ден, след като данните бяха пуснати в интернет. Обвинени бяха в кибертероризъм заради кражбата на данните от НАП, което застрашава националната сигурност.

Сега обаче Бойков ще учи как да я пази. Адвокатът на Кристиян неведнъж е казвал, че младежът е съдействал на ГДБОП по казуси, свързани с киберсигурността.

Две години преди да го арестуват, през май 2017 г. Кристиян даде интервю, в което разказа, че е пробил системата на Министерството на образованието, и даде съвети как тя да се подобри. Тогава той е още ученик. Така и не записал висше образование, защото бил ангажиран с работа. Ако стане бакалавър по "Национална сигурност", Кристиян Бойков може да започне работа в ДАНС, МВР, Министерството на отбраната, както и в някои специални звена като Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ, познат още като "баретите") и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която подслушва, следи и записва, пише в презентацията на специалността в Пловдивския университет.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...