Манолова: Правителството забрави миньорите от мина Оброчище - 24novini.bg

Манолова: Правителството забрави миньорите от мина Оброчище

Манолова отиде в Добрич при миньорите с невзети заплати Манолова отиде в Добрич при миньорите с невзети заплати
03.06.2020 | 15:00
(0 гласа)

Къде е министърът на енергетиката да установи състоянието на държавната собственост в мини „Оброчище“ и да се организира плащането на заплатите на работниците и миньорите от мината!? Това попита Мая Манолова в Добрич вчера, където миньорите от мината са оставени с неполучени заплати от над година и половина, а институциите си прехвърлят отговорността за това.

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Добрич,

където се срещна с работниците от мини „Оброчище“. Те имат да получават заплати от година и половина, а до крайният срок за подаването на документите им остават 11 дни.

Невзетите заплати на работниците от мини „Оброчище“ са фрапантен случай на държавническо безхаберие. Бездействието на институциите докарва работниците до параграф 22 и няма как да се докаже какви са дължимите към тях суми, каза Манолова.

Тя добави, че това е една от най-големите мини в държавата и тя е дадена на безхаберен концесионер.

Синдикът по делото Иван Манолов обясни, че информацията към НАП и НОИ е била нередовно подавана и непълна от страна на работодателя, поради което не е възможно да се изготвят справките за заплатите на работниците. Справките са необходими за процедурата за получаване на възнагражденията им от Фонда за гарантиране на вземанията и това вкарваработниците в параграф 22, обясни Манолова.

Синдикът е поискал от областния управител да установи състоянието на държавната собственост в мини „Оброчище“, но

областният управител е казал, че не е компетентен по въпроса.

Той е препратил молбата към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но до момента не е получен отговор, заяви синдикът.

Въпреки бездействието на институциите обаче и прехвърлянето на отговорността, Манолова съобщи, че Фондът за гарантиране на вземанията ще приеме документите на работниците и след тримесечния срок, който изтича след 11 дни.

На въпрос на журналисти синдикът не можа да отговори какво имущество на държавата е изгубено в мината. Кредиторът „Енерго Про“ е спрял енергоподаването, но синдикът не каза какво е състоянието на галериите, пълни с вода и дали водата ще се изпомпва. По думите му от края на февруари никой в държавата не знае какво е състоянието на помпената станция в галерията.

„Къде е министърът на енергетиката да установи състоянието на държавната собственост в мини „Оброчище“?, попита Манолова.

Попитана за мерките на парвителството за справяне с кризата Манолова коментира:

"Правителството да си напише домашното. Тези 12,5 млрд. евро от Фонда за възстановяване няма да бъдат дадени, ако правителството няма план и конкретни проекти за възстановяване на икономиката след COVID-19. Успоредно с пандемията от коронавирус се разраства и пандемия от безработица и предстоят верижни фалити".

Председателят на „Изправи се.БГ“ припомни, че в Народното събрание е внесла законопроект за ограничаване произвола на колекторските фирми.

Колекторските фирми работят по над 1 млн. случая годишно на обща стойност 1,5 млрд. лв. Тези случаи ще се увеличават, подчерта Манолова.

С внесения законопроект се задължава колекторските фирми да се регистрират и да имат капитал от поне 500 000 лв. и се забранява служителите им да са с криминално минало.

Забранихме колекторските фирми да притесняват хората на работните им места, по домовете им, както и близките им. При нарушаване на правилата предвиждаме тежки санкции за най-малко 5000 лв. за всеки отделен случай, както и заличаване на колектора от регистъра, обясни Манолова.

Тя допълни, че ВиК-дружества, топлофикации, енергоразпределителни дружества и мобилни оператори няма да имат право да събират вземания чрез колектори.

Манолова посочи, че законопроектът за колекторите е част от 19-те мерки за 19 месеца на „Изправи се.БГ“ за възстановяване на икономиката и връщането на хората на работа.

Тя допълни, че антикризисните мерки на правителството не са достигнали до всички. Председателят на „Изправи се.БГ“ даде пример с мярката 60/40, която до 29 май е стигнала до малко над 9000 фирми и е струвала 58,8 млн. лв.

Мярката 60/40 е стигнала до 2% от над 400 000 фирми в страната. За нея са похарчени 5,8% от предвидените за нея 1 млрд. лв., каза още Манолова. В други държави тази помощ достига до 15-20% от действащите фирми. България е единствената държава, която не подпомогна пряко бизнеса, а му предложи само кредити, допълни тя.

Вече има кой да пита къде са парите. Ще направим ревизия на цялото управление и ще попитаме къде отиде помощта, която по време на пандемията трябваше да стигне до обикновените хора и бизнеса, каза още Манолова.

Тя съобщи, че преди два дни беше в Пловдив, утре е във Варна, а в края на седмицата ще бъде и в Бургас, за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за създаване на работни места.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...