Мечка се разхожда до "Алеко" на Витоша - 24novini.bg

Мечка се разхожда до "Алеко" на Витоша

На Витоша до хижа "Алеко" туристи са забелязали мечка На Витоша до хижа "Алеко" туристи са забелязали мечка
09.05.2020 | 11:00
(0 гласа)

Мечка броди из Витоша и е забелязана в района около хижа "Алеко". Туристи са забелязали там следи, съобщиха няколко столичани в социалните мрежи.

 

 

Планината се обитава също от сърни, елени, диви свине, вълци, лисици, зайци и др., но мечки до хижата са изненада.

Мечката е приоритетен животински вид за Европа, но е била изчезнал вид за Витоша.

Появила се е отново след предприетото мащабно залесяване в началото на миналия век и обявяването на планината за Природен парк.

За безопасност на туристите е препоръчително да се движат само по маркирани пътеки

и да спазват правилата за безопасност в планината, пишат от управата на парка. Най-добрият начин да се предпазим от среща с мечка е превенцията. Когато хората се движат в група, те разговарят помежду си. Мечките усещат приближаването им и се отдалечават.

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена", според наблюдения на фотокапаните на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) към началото на 2020 г.

Миналата година вечките са били 14.

Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечки. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им.

В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо.

Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е по-голяма, смятат от предприятието.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...