Щабът: Има три сценария за коронавируса - 24novini.bg

Щабът: Има три сценария за коронавируса

Доц. Димо Димов съобщи за първия починал у нас лекар от коронавирус - жена на 43 г. от болницата в Сливен Доц. Димо Димов съобщи за първия починал у нас лекар от коронавирус - жена на 43 г. от болницата в Сливен Пресслужба МС
02.05.2020 | 09:15
(0 гласа)

Има три сценария за коронавируса, оповестени днес от международната здравна научна общественост. Това заяви секретарят на оператвния щаб доц. Димо Димов, който днес беше единствен представител на щаба на сутрешния брифинг. 

 

 

Ген. Мутафчийсик не се яви, за да обясни на зрителите защо се спират брифингите,

споделя ли мнението на шефката на пресцентъра на Борисов - Севдалина Арнаудова, която изчете позиция, че брифингите плашели хората и не вършели работа. Мутафчийски не се яви, за да даде яснота как занапред обществото ще се информира за епидемията, при положение че тя продължава, а у нас няма устойчива тенденция на спад на новозаразените. От думите на Арнаудова стана ясно, че занапред медиите ще задават писмено въпросите си към пресслужбата на МС и към пресцентровете на "съответните институции", без да уточни кои институции визира.

На брифинга между другите данни бе съобщено и за

смъртта на първия лекар, заболял от коронавирус, у нас - млада жена на 43 години от сливенската болница.

Никакви повече данни не беше даден за първия случай на лекар, а Арнаудова не даде възможност за въпроси.

Доц. Димов очерта трите сценария за коронавируса, според мнението на научната общност:

Сценарий 1.
Серия от повтарящи се малки вълни, вкл. и през лятото на 2020 г., които ще намалеят чак през 2021 г. и ще продължат около две години.

Сценарий 2.
По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., както при вирусните инфекции, и последавщи една или повече вълни през 2021 г.

Сценарий 3.
Текущо предаване, нововъзникващи случаи, но без ясно изразена модел на вълна.

Независимо от сценария, очакванията са между 18 и 24 месеца ще се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

Обществата трябва да намерят баланса между противоепидемиологичните мерки и възстановяването на икономиките и нормалния живот, каза още Димов. Затова следваме тенденцията на постепенно нормализиране на живота, разхлабване на мерките и ще следим как те въздействат, за да решим дали ще има последващо либерализиране или възвръщане към мерките, съобщи той и добави, че такъв модел въвеждат всички страни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...