Ракията с шоков пик в онлайн пазаруването - 24novini.bg

Ракията с шоков пик в онлайн пазаруването

Ракия и алкохол с шоков ръст в онлайн-продажбите Ракия и алкохол с шоков ръст в онлайн-продажбите
28.04.2020 | 16:59
(0 гласа)

Драматичен ръст на продажбите в онлайн пространството за месец март спрямо февруари. Повишено търсене на алкохолни напитки, сред които най-вече - ракията, както и повече продадени плодове, колбаси и тоалетна хартия.

 

 

Това са основните изводи, които могат да се направят от представените тази сутрин данни в ефира на бТВ за поведението на потребителите онлайн в условията на пандемията от коронавирус.

Гост в студиото беше Христо Хаджичонев - експерт по моделиране и прогнозиране на данни,

който представи обобщенията. Резултатите идват от най-информация от най-големите хранителни вериги в страната. Оказва се, че през март сме пазарували с цели 90% повече, сравнение с предходния месец. Това е практически двоен ръст, но ако се има предвид, че най-голямото увеличение идва през последните две седмици на третия месец, то може да се каже, че ръстовете са тройни и дори отгоре.

Очаквано - най-голямо търсене онлайн е имало за всякакви видове козметика за ръце - дезинфектанти, кремове и други.

При тях числата показват покачване на продажбите с почти 300%.

Увеличава се и броят на закупените храни за домашни любимци, които традиционно се представят слабо на онлайн пазара. Нагоре вървят и продажбите на колбаси, плодове, зеленчуци, деликатеси. Там увеличението е около 90 на сто, но към момента числата се нормализират.

Експертът обясни, че скокът при тези видове продукти е заради първоначалното истерично презапасяване.

И любопитното - огромен ръст на онлайн продажбите на алкохолни напитки.

Лишени от възможността да посещават барове и ресторанти, българите не се отказват от алкохола. Просто го консумират у дома. Интересното е обаче, че кризата или очакването за нея се проектира в пазаруването. И така изводът - ракията измества уискито. Цели 193% ръст на онлайн продажбите на традиционната българска спиртна напитка. Увеличение има и при другите видове алкохол като водка и бърбан, но абсолютен рекордьор е именно ракията.

Според Хаджичонев причината е, че потребителите се ориентират към по-нискобюджетни алкохоли,

които няма да натежат на финансите на домакинствата.

Ръст от 86%, но въпреки очакванията той е толкова драматичен и се наблюдава постепенно намаляване на активното търсене на тоалетната хартия. Експертът подчерта, че в България търсенето му никога не е било толкова фрапиращо засилено, както например в САЩ.

"Потребителското търсене трайно ще се настани онлайн.

То няма да е свързано само със стоки от първа необходимист и бързооборотни стоки, а стоки от почти всякакъв вид. Дори след отхлабването на мерките хората ще продължат трайно да консумират", обобщи Христо Хаджичонев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...