Портал разяснява кои заповеди на министри са незаконни - 24novini.bg

Портал разяснява кои заповеди на министри са незаконни

Права по време на сриза разяснавя нарушава ли се законът по време на криза Права по време на сриза разяснавя нарушава ли се законът по време на криза
26.04.2020 | 15:30
(1 глас)

Съдии, адвокати и правозащитници направиа портал за правата по време на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Той ще съдържа анализ на законосъобразността на издаваните от властта нормативни документи, заповеди, предприеманите мерки, спазването на върховенството на правото.

 

 

Сред инициаторите на инициативата #ПраваПоВремеНаКриза са съдиите

Нели Куцкова, Калин Калпакчиев, Владислава Цариградска и адвокатите Михаил Екимджиев и Мария Шаркова.

 

Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства - за институции, бизнес, граждани, уязвими групи, обясняват юристите.

Те напомнят, че мерките и действията по време на извънредното положение трябва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Трябва и да са обосновани и пропорционални, когато поставят правата ни "под карантина".

Иначе може да се породи криза след кризата - правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото.

Според юристите възможните негативни последици от ограниченията ще бъдат минимизирани, ако се анализират бързо, ако се споделят опит и добри практики.

"Инициативата е отворена и насърчава всички колеги, които се натъкват на конкретни казуси

и желаят да споделят своя анализ или информация с добавена стойност, да го направим заедно", пишат създателите на портала.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...