Лекари от 3 болници и ВВС спасиха дете - 24novini.bg

Лекари от 3 болници и ВВС спасиха дете

Екипи от 3 болници спасиха живота на 7-годишно дете Екипи от 3 болници спасиха живота на 7-годишно дете ВМА
18.04.2020 | 20:04
(1 глас)

Лекари от 3 болници и ВВС спасиха живота на малко дете у нас. Участие в операцията взеха военновъздушните сили и правителственият самолет "Спартан", както и лекари от два града - Варна и София.  Те участваха в животоспасяваща операция на седемгодишно дете, съобщи пресцентърът на ВМА.

Детето е било настанено за лечение в болница във Варна, когато състоянието му рязко се е влошило.

Преди това малкият пациент е бил лекуван в Турция заради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно състояние е приет в УМБАЛ „Св. Марина“.

На 15 април, тричленен екипаж на самолет „Спартан“ е превозил до морската ни столица

на медицински екип в състав: проф. Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, д-р Радослав Костадинов и доц. Румяна Андонова – началник на Клиника по детска анестезиология и реанимация на „Пирогов“. Там е извършена животоспасяваща оперативна интервенция на голям хематом в черния дроб, която е стабилизирала състоянието на детето, пояснява проф. Никола Владов. Заедно с останала част от екипа той се върнал в София малко след полунощ.

Снимка: ВМА (архив)

На 16 април втори екипаж е заминал с военния самолет, за да транспортира малкия пациент от Варна до София.

Реанимационен екип на „Света Марина“ е придружавал детето до реанимацията на „Пирогов“.

Благодарение на усилията на колегите още на следващия ден имахме възможност да го оперираме, въпреки драматичната ситуация и на фона на една нестабилна хемодинамика, поясни още проф. Владов.

Той, заедно с колегите си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология – доц. Васил Михайлов и д-р Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, и специалистите от детска реанимация и детска хирургия на „Пирогов“ – доц. Румяна Андонова, доц. Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов, са извършили дясна хепатектомия, т.е. отстраняване на дясната половина на черния дроб на детето.

В момента състоянието му е стабилизирано под грижите на колегите от „Пирогов“ и се очаква да бъде екстубирано, каза още проф. Владов.

Той благодари на всички екипи – и медицински, и на военните пилоти, които за пореден път показаха висок професионализъм и бърза реакция в кризисна ситуация.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...