Топ 5 храни за здрави бели дробове - 24novini.bg

Топ 5 храни за здрави бели дробове

Броколи, домат и чесън са полезни храни за белите дробове Броколи, домат и чесън са полезни храни за белите дробове
11.04.2020 | 15:00
(0 гласа)

Има 5 супер храни и водата, които подобряват функцията на белите дробове и ускоряват лечебния процес в случай на заболяване.

 

 

Инфекцията COVID-19, която той причинява, провокира развитието на пневмония, усложненията от която при някои хора настъпва летален край.

Специалистите изброиха продукти, които могат да защитят белите дробове от сериозни проблеми, включително дихателни и онкологични.

Магданоз.
Растителният продукт има изключително високо съдържание на апигенин. Този флафон има способността да се насочва към белодробните ракови клетки и да ги унищожава, без да засяга здравите. Употребата на магданоз от бременни пушачи защитава белите дробове на плода.Щедра лъжица магданоз, добавена към супата, е най-добрият начин за предотвратяване на рак на белия дроб, казват учените.

Броколи.
Учени от медицинската школа на Джонс Хопкинс откриха, че фитохимичната съставка на продукта – сулфорафан – включва гена NRF2, чиято задача е да защитава клетките от замърсители и други токсини. Пушачите значително намаляват активността на този ген, така че трябва да ядат броколи. Освен това зеленчукът предпазва белите дробове от сериозни повреди в области с мръсен въздух.

Суров чесън.
Съдържа алицин, действаща като антибиотик съставка, която създава ред в дихателната система. Този компонент на продукта може да убие бактериите, които причиняват респираторни инфекции на белите дробове. От своя страна, консумирането на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак на белия дроб с повече от 40%.

Ябълки, домати.
Редовната им консумация инхибира процесите на намаляване на функцията на белите дробове, свързани с възрастта. За пушачите, които са „заседнали“ с навика си, яденето на поне два домата и една ябълка на ден допринася за по-бързото възстановяване на белите дробове.

Вода.
Белите дробове са 80 процента вода, така че е логично те да функционират оптимално само ако тялото е достатъчно хидратирано. Пиенето на твърде много вода (повече от три литра на ден) обаче е опасно – излишъкът от течност напряга органа, повишавайки налягането в съдовете му.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...