Кофеинът ни прави по-умни - 24novini.bg

Кофеинът ни прави по-умни

Кофеинът се свръзва с творческите професии, твърди професорът Кофеинът се свръзва с творческите професии, твърди професорът
07.03.2020 | 22:09
(0 гласа)

Кофеинът помага за логическото мислене, но не и на творчеството. Кофеинът увеличава способността ни да се концентрираме и да решаваме проблеми, но не стимулира творческата активност и енергия, съобщи МедикълЕкспрес.

 

 

"В западната култура има стереотип кофеинът да се свързва с творчески професии и начин на живот

- от писателите и тяхната връзка с кафето до програмистите и енергийните им напитки", казва Дария Забелина, преподавател по психология в университета на Арканзас и водещ на проучване за ефекта на кофеина.

Тя и екипът й изследвали когнитивния и творческия ефект на кофеина върху 80 доброволци.

В резултатите от проучването си специалистите отбелязват, че

"конвергентното мислене" е свързано с търсенето на специфично решение

на проблем, например търсене на верен отговор.

"Дивергентното мислене" се характеризира с генерирането на идея, когато са възможни множество различни решения. На участниците в опита били раздадени таблетки, като част от тях съдържали 200 мг кофеин, равносилно на чаша силно кафе, а другите били плацебо.

След това били подложени на стандартен тест за измерване на конвергентно и дивергентно мислене, работна памет и настроение. Резултатите сочат, че кофеинът не влияе на творчеството и на работната памет, но оказва благоприятно въздействие върху настроението на част от участниците в експеримента

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...