Над 1 млрд. лв. дали на Божков българите за талончета - 24novini.bg

Над 1 млрд. лв. дали на Божков българите за талончета

Менда Стоянова заяви, че над 1 млрд. лева са дадени на Васил Божков от българските граждани за талончета Менда Стоянова заяви, че над 1 млрд. лева са дадени на Васил Божков от българските граждани за талончета
05.02.2020 | 08:10
(0 гласа)

"За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус".

 

 

Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Менда Стоянова настоя на това, че ако досега е говорено за ощетяване на бюджета, сега трябва вече да се наблегне на социалните измерения на феномена хазарт. Тя не отговори на въпроса защо сега, а не преди години, ГЕРБ обръща внимание на социалните измерения на хазарта, след като те самите гласуваха закона за хазарта в полза на Васил Божков преди няколко години.

Според нея не е проблематична идеята на Борисов лотарията да мине в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз и тя е потвърдена с решение на Европейския съд.

Освен това има съгласие в Европейския съд с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект, обясни Стоянова.

Тя коментира и законодателните промени, свързани с влизането на България в еврозоната,

като посочи, че има политическо съгласие по темата и настоя на постигането на стратегическата цел - необратима евроинтеграция на България. "Участието на България в еврозоната не е самоцел. Освен това ще има и редица икономически предимства", посочи Стоянова.

"Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс", каза Стоянова. "Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната.

България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание",

заяви председателят на бюджетната комисия в парламента. Менда Стоянова коментира и напрежението между президентството и прокуратурата от последните дни. Тя призна, че има проблем в отношенията между институциите.

"Тези отношения трябва да се решават на базата на закона", заяви Стоянова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...