Над 1 млрд. лева дали българите за талончета от лотарията - 24novini.bg

Над 1 млрд. лева дали българите за талончета от лотарията

За талончета за търкане в лотарията българиет дали 1 млрд.лева За талончета за търкане в лотарията българиет дали 1 млрд.лева
24.01.2020 | 21:00
(0 гласа)

Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява, каза Менда Стаянова от ГЕРБ, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента, на заседанието на комисията вчера.

 

 

"Разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на възможността друг освен държавния тотализатор

да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Над 1 млрд. лв. годишно българските граждани обикновено пенсионери, слабо доходни, дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт", каза тя.

По думите й "когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт."

Неслучайно през последната година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават в организаторите са били елемент на спонсорирани от тяхна страна на различни спортни клубове или събития, аз не виждам защо това трябва да става по този начин", коментира Менда Стоянова.

Тя припомни, че на 1 януари 2014 г. се прави промяна в закона, в която ясно и категорично се записва,

че всички хазартни игри, които са изброени и там не фигурира лотарията обръщам ви внимание, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите, а хазартните игри, организирани на база комисионни 20% върху размера на тази комисионна. Това са игрите, които представляват турнири по покер, където нямаме залагания към един оператор, а залагания един срещу друг и печалбите се разпределят на 100%", допълни Стоянова.

Председателят на Бюджетна комисия уточни, че декември 2014 г. е внесена промяна в същия текст, в който се добавят изпуснатите лотарии. "Четейки внимателно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където вече се намират от 1 януари 2015 г. и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите", уточни още Стоянова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...