В Германия има най-много детски бракове между българчета - 24novini.bg

В Германия има най-много детски бракове между българчета

12.12.2019 | 23:19
(0 гласа)

Най-голям брой детски бракове в Германия са сключени между деца с български паспорти, става ясно от запитване на парламентарната група на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, на което министерството на правосъдието в Берлин отговори.

Общо 162 чужденци под 16 години са пристигнали в Германия с вече сключен брак. От тях 43 % или 70 души са българи.

Основно засегнати са момичетата. Данни от проучване през 2016 година сочат, че малолетните женени българчета са били на четвърто място, а тази година са на първо.

Детските бракове са един от проблемите, с които Германия се сблъсква поради наплива на хора от други държави. Темата влезе в полезрението на политиците най-вече след 2015 година, когато в Германия влязоха близо 1 милион бежанци от Сирия.

Във връзка с решаването на проблема политиците в Германия приеха нов закон за борба с детските бракове, който е в сила от 22 юли 2017 година. Според закона право на брак имат само лицата, които са навършили 18 години. 

Когато оженените непълнолетни са на навършени 16 или 17 години, държавата се въздържа от насилствено анулиране, в случай че последствията за децата биха били твърде тежки.

„Когато от този брак вече има и деца, анулирането му ще направи тези деца извънбрачни и лишени от правото да наследяват родителите си. Това е едното последствие. Другото е, че често в културата на фамилиите, в които съществува практиката за детски бракове, една жена с деца, но без брак, е дамгосана за цял живот и това води до изолирането и отхвърлянето й от семейството“, обясняват експерти.

При деца, които не са навършили 16 обаче, държавата е безкомпромисна и се намесва, тъй като става дума за нарушаване на правата на детето.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...