Искат оставки на цялото ръководство на Топлофикация - 24novini.bg

Искат оставки на цялото ръководство на Топлофикация

02.12.2019 | 22:50
(0 гласа)

Само за първите девет месеца на тази година "Топлофикация София" е натрупала нови 88 милиона лева загуби при планирани 14 милиона за цялата година. Това е достатъчно основание да поискаме оставката на ръководството на дружеството, обяви Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС).

 

 

"Общинското дружество е във фалит, а общината се кани да иска още пари от гражданите",

добави той, визирайки предложението за вдигане на местните данъци за коли и за сделки с имоти. "Сегашното ръководство на "Топлофикация София" няма квалификацията да се разпорежда с близо един милиард лева активи и пасиви", посочи Лалов и призова то да си подаде оставката.

"Призоваваме за бързи оставки на всички членове на надзорния и на управителния съвет на дружеството, защото те са отговорни за трупащите се планини от дългове", каза още той на днешната сесия на СОС.

"Крайно време е принципалът на "Топлофикация София" - Столичният общински съвет,

да участва по-активно в управлението му, включително като се върнем към едностепенната форма на управление – без надзорен и управителен съвет, а само със съвет на директорите, избиран директно след публичен конкурс, и той да отговаря пред СОС", очерта предложението на "Демократична България" Лалов.

Лалов припомни договора, сключен без конкурс, за посредническа дейност при продажбата на електроенергия, произведена от "Топлофикация София". Тя се извършва от "Гранд енерджи дистрибюшън" и според някои експерти от това посредничество фирмата печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество. "Беше ни обяснено, че този договор изтича до месец, но ние настояваме за незабавни мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация София" на енергийната борса без посредници", отбеляза Лалов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...