Кметове на малки общини със заплати като на министри - 24novini.bg

Кметове на малки общини със заплати като на министри

Кметът на Мадан Фахри Молаисенов ще взима заплата като на министър, решиха общинските съветници от ДПС Кметът на Мадан Фахри Молаисенов ще взима заплата като на министър, решиха общинските съветници от ДПС
01.12.2019 | 15:02
(0 гласа)

Кметовете на две малки общини от Смолянска област - Мадан и Рудозем, ще вземат заплати като на министри, решиха общинските съветници в двете населени места на първите сесии тази седмица.

Градоначалникът на Мадан Фахри Молаисенов е вече трети мандат и неговото увеличение е почти двойно - в предишния мандат той е получавал 2400 лв.,

а сега ще взима сума близо до тавана на кметската заплата.

Заплатата на колегата му от Рудозем пък беше увеличена в началото на ноември, като ръстът е с 1000 лв. - от 1950 на 2950, пише Капитал.

Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Атанасов определи пред изданието решението като "шокиращо". Той разказа, че първоначално в докладната е имало предложение за увеличение на възнаграждението само на кметовете на населените места от общината, но по време на обсъждането на сесията негов колега от ДПС е предложил да бъде вдигната и заплатата на общинския кмет.

По думите му мотивът, който бил изтъкнат, е, че Молаисенов бил избран за кмет на местните избори с "рекордна" подкрепа от жителите на града.

Той спечели кметския вот на първи тур с 88% подкрепа. Атанасов обясни, че веднага след изтъкването на този аргумент предложението било гласувано от мнозинството от ДПС в общинския съвет на Мадан, без да има дискусия по въпроса. Движението има 11 общински съветници, останалите са по двама от ГЕРБ, БСП и АБВ.

Законно, но дали е морално, пише изданието.

Припомняме, че до миналата година кметските заплати зависеха от броя жители на съответното населено място.

В началото на 2019 г. обаче Министерският съвет даде възможност кметските заплати да се определят с решение на общинските съвети,

като максималната граница да е до около 4600 лв., колкото е основната заплата на министър.

Още при приемането на правителственото постановление много местни управи се възползваха от тази възможност и определиха по-висок размер на възнагражденията на кметовете си.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...