До две години ще има "дизайнерски бебета" - 24novini.bg

До две години ще има "дизайнерски бебета"

Генно модифицираните бебета ще бъдат факт до две години, твърдят учени. Генно модифицираните бебета ще бъдат факт до две години, твърдят учени. Архив
20.11.2019 | 23:40
(0 гласа)

Така наречените „дизайнерски бебета“, които всъщност ще са генно модифицирани деца, ще са реалност до две години. Това твърди нов научен труд, цитиран от Си Ен Ен.

 

 

Генното модифицирано е едно от най-търсените в момента, защото предпазва от различни наследствени болести.

“Ще можем да създаваме дизайнерски бебета по етичен начин в следващите две години. Генното модифициране в момента не носи почти никакви рискове и може да бъде използвано върху човешки ембриони“, обяснява биохимикът Кевин Смит от университета „Абърти“ в Дънди, Шотландия.

Той е твърд привърженик на генетичното модифициране. По думите му по този начин биха могли да се предотвратят редица генетично наследявани болести у хората.

Въпреки това,

това не се предлага и прилага главно заради страховете, че могат да се създадат „дизайнерски бебета“, чиито гени да не са променени с лечебна цел.

През ноември миналата година китайски учен обяви, че е създал първите генно модифицирани човешки бебета, които са резистентни към ХИВ. Тогава новината беше приета с неодобрение от научните среди, но според Смит тяхното създаване е морално оправдано.

Смит обяснява още, че генетичното модифициране е единственият възможен начин за справянето с множеството болести, предавани по наследство.

„Това ще позволи на лекарите да предпазят бъдещите хора от сърдечни заболявания, рак, деменция и много други“, подчертава той.

В научния си труд той съветсва всякакви медицински изследвания в тази насока да бъдат забавени, тъй като „обществото масово е против модифицирането на хора“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...