Смяната на времето влияе на настроението - 24novini.bg

Смяната на времето влияе на настроението

Смяната на времето влияе негативно на настроението, сочат учените Смяната на времето влияе негативно на настроението, сочат учените
26.10.2019 | 22:39
(0 гласа)

Преминаването от лятно към зимно часово време освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им, но влияе и върху настроението им, сочат учените.

 

 

Тази нощ, в 4,00 сутринта в неделя, часовниците се връщат с 1 час назад - тоест на 3,00 ч.

Според много специалисти смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник.

Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до

изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, обясняват учени. Проучванията показват, че един или два дни след промяната на стрелките, хората могат да развалят настроението си. Преходът от лятото към зимата може да причини на организма определено напрежение, нарушение в съня, повишен риск от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен, но

не го правят Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Часовото време започва да се сменя през 1784 г., когато Бенджамин Франклин пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал". В него той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

През 1979 г. у нас се въвежда лятното часово време.

След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 ч. в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 ч. в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад, тоест обратно на 3.00 ч.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...