Кръстиха бръмбар на Грета Тунберг - 24novini.bg

Кръстиха бръмбар на Грета Тунберг

Кръстиха бръмбар на името на Грета Тунберг. Кръстиха бръмбар на името на Грета Тунберг. Архив
25.10.2019 | 23:18
(0 гласа)

В Британския природонаучен музей кръстиха сляп и безкрил бръмбар на Грета Тунберг, 16-годишната екоактивистка, която започна възлната от протести в целия свят, съобщи БГНЕС.

Размерът на бръмбара е по-малък от един милиметър и е открит в кенийската столица Найроби през 60-те години. 

„Изключително съм впечатлен от работата на тази млада активистка и исках да призная изключителния й принос в повишаването на осведомеността относно проблемите на околната среда“, каза Майкъл Дарби, научен сътрудник на лондонския музей.

До момента Тунберг не е овързвана с насекомо, но този месец британската суперзвезда Диджей Фетбой Слим отдаде почит на шведката, като използва части от речта ѝ в Организацията на обединените нации в ремикс на хита си „Точно тук, точно сега“. 

Според старши уредникът на музея "името на бръмбара е трогателно".

„Подходящо е да се назове едно от най-новите открития на някой, който е работил толкова усилено, за да победи в естествения свят и да защити уязвимите видове“, заяви той.

Музеят каза, че съществуването на бръмбара в огромната му колекция току-що е било открито. Официалното научно наименование е Nelloptodes gretae. Той принадлежи към „бръмбарите от семейство Ptiliidae, което включва едни от най-малките насекоми в света", се казва в съобщение на музея.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...