Всяка година се изсичат гори колкото е площта на Великобритания - 24novini.bg

Всяка година се изсичат гори колкото е площта на Великобритания

Всяка година в света се изсичат гори, колкото е площта на Великобритания Всяка година в света се изсичат гори, колкото е площта на Великобритания
06.10.2019 | 18:00
(0 гласа)

Горите, които всяка година се изсичат по площ са равни на площта на Великобиртания. По-голямата част от горите са тропически и това има силно въздействие върху климатичните промени и дивата природа, съобщава Гардиън.

 

 

Степента на загуба е достигнала 26 млн. дка годишно, сочи статистиката.

Тази площ бързо нараства през последните пет години, въпреки обещанията на правителствата през 2014 г. за намаляване на обезлесяването и възстановяване на горите.

Нюйоркската декларация за горите беше подписана в ООН през 2014 г.. Тя изисква държавите да намалят наполовина обезлесяването до 2020 г. и да възстановят 150 млн. хектара вече обезлесени или деградирали горски земи. Но процентът на загуба на дървесна покривка е нараснал с 43% от приемането на декларацията, докато най-ценните и незаменими тропически естествени гори са отсичани със скорост 4,3 милиона хектара годишно.

Крайната цел на декларацията -

спиране на обезлесяването до 2030 г. би довела до потенциално спестяване на толкова въглерод, колкото и спирането на всички автомобили по света.

Това в момента изгляжда доста по-трудно постижима цел, отколкото когато ангажиментът беше поет преди 5 години.

В Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка - най-големите тропически горски региони - годишната норма на загуба на гори се увеличи значително между 2014 и 2018 г.,

в сравнение с 2001 до 2013 г.

Докато най-големите загуби по обем бяха в тропическа Латинска Америка, най-големият темп на нарастване е бил в Африка, където процентите на обезлесяване се удвояват от по-малко от 2 милиона хектара годишно на повече от 4 милиона.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...