СДС и хората на Радан Кънев се скараха за "Панорама" по БНТ - 24novini.bg

СДС и хората на Радан Кънев се скараха за "Панорама" по БНТ

СДС и бившите им партньори в РБ продължават скандалите СДС и бившите им партньори в РБ продължават скандалите
03.10.2019 | 10:05
(0 гласа)

СДС се скара с Демократична България, защото техен представител не можел да участва в предаването "Панорама" по БНТ. Вчера лидерът на "Атака" си направи автореклама в ефир със скандално поведение в предаването "Референдум", след това СДС влезе в конфликт с "Демократична България" заради... петъчната "Панорама" по БНТ.

 

В дъното на новото е регламентът, че СДС няма свой собствен представител в Европейския парламент,

макар такъв да се води Александър Йорданов - поради простата причина, че СДС беше част от листата на ГЕРБ за вота през май. Синята партия дори не се регистрира за участие в европейския вот и на практика пропусна избори за първи път от създаването си.

От СДС разпространиха отворено писмо, посветено на сигнал до Централната избирателна комисия, подаден от "Демократична България" на 30 септември.

Поводът е, че представители и на СДС, и на ДБ, както и на НФСБ и "Атака" са били поканени за участие в "Панорама" този петък.

Право на участие според споразумението с БНТ имат и партии, които са извън националния парламент, но имат представител в европейския такъв - при условие, че той е избран от тяхната листа.

В случая с Александър Йорданов обаче, той бе избран от листата на ГЕРБ - следователно, партията му СДС не би трябвало да може да участва в предаването. На това са се позовали от ДБ в сигнала си до ЦИК. Който явно е бил уважен, защото в крайна сметка представител на СДС в студиото няма да има, видно от написаното в отвореното писмо от самото СДС.

В него те обвиняват "Демократична България" в "размахване на пръст, надвикване и огън в гръб", както и че "вие, в "Демократична" България, очевидно не харесвате демокрацията".

"СДС има евродепутат – г-н Александър Йорданов. Ще отречете ли, че той е седесар?!",

обръщат се още от партията на Румен Христов към опонента си вдясно.

"Демокрацията е плурализъм, достойнство, смелост да заявяваш открито позициите си и да даваш възможност и на другите да го правят. Но при вас нещата очевидно са само на думи! Претенциите ви за политически морал стават все по-несъстоятелни. И все по-смешни са опитите ви да се представяте за всичко най-светло в българската политика!

Защо тихичко, по доноснически, отнехте възможността на СДС да участва в "Панорама"?", пишат още седесарите за загубения телевизионен ефир.

Оттам повтарят и недоизказаната си докрай теза след изборите за Европейски парламент - че Радан Кънев е станал евродепутат "по милост" и не би бил такъв, ако е имало тълкувателно решение на Конституционния съд. Това бяха думи на секретаря на СДС Илия Лазаров по време на партито на партията, посветено на "победата" на вота (по думи на самите представители на сините).

Тезата на Лазаров касае разпоредбите, според които гласовете "Не подкрепям никого" не се взимат предвид при определянето на прага за влизане в ЕП.

На изборите през май ДБ получи 6,06% от гласовете.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО „ДЕМОКРАТИЧНА“ БЪЛГАРИЯ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Здравейте, "Демократична" България!

Вероятно се питате защо "Демократична“"е в кавички?! Отговорът е в сигнал с вх. № МИ-11-51 до ЦИК от 30.09.2019 г. Благодарение на този ваш сигнал, представител на СДС няма да може да участва в “Панорама“, където беше поканен в петък, 4 октомври, заедно с участниците от "Демократична" България, АТАКА и НФСБ. Позовавате се на текст от споразумението, според който с право на участие са и извънпарламентарни партии, ако имат евродепутат, избран с тяхната листа. Намирате повод да отстраните СДС под благовидния предлог, че Споразумението трябва да се спазва стриктно. Вероятно ще се чувствате по-комфортно само в компанията на Волен Сидеров и представителя на НФСБ.

СДС има евродепутат – г-н Александър Йорданов. Ще отречете ли, че той е седесар?! Приемаме, че текстът може да се тълкува по вашия начин. Но екипът на "Панорама" правилно и достойно решава, че обществената телевизия трябва да търси максимално много мнения и позиции и кани и най-старата демократична партия СДС да участва. Но вие, в „Демократична“ България, очевидно не харесвате демокрацията!

Демокрацията е плурализъм, достойнство, смелост да заявяваш открито позициите си и да даваш възможност и на другите да го правят. Но при вас нещата очевидно са само на думи! Претенциите ви за политически морал стават все по-несъстоятелни. И все по-смешни са опитите ви да се представяте за всичко най-светло в българската политика!

Защо тихичко, по доноснически, отнехте възможността на СДС да участва в "Панорама"?

Не се ли замисляте, че уважавани юристи поставиха под съмнение начина, по който се сдобихте с евродепутат и само политическото благородство на другите партии ги спря да сезират Конституционния съд?

Щяхте ли да крещите силно, че ви лишават от право да говорите в обществената телевизия, ако някой все пак беше сезирал КС и се окажеше, че не влизате в Европарламента и следователно нямаше да имате право на участие в "Панорама" по време на кампанията?

С какво лишаването на СДС от ефир ще помогне на вашия кандидат за София да се оттласне от политическото дъно, към което го влачите с методите си? Отговори не очакваме, само размахване на пръст, надвикване и огън в гръб. С този ваш акт стана ясно и за слепите, защо въпреки усилията на СДС, не успяхме да се обединим за Евроизборите и обединението никога не е било в дневния ред на "Демократична" България! Успех в „Панорама“!, се казва в писмото.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...