Днес е "полазване" - не се дава назаем. Празнуват Симеон и Симо - 24novini.bg

Днес е "полазване" - не се дава назаем. Празнуват Симеон и Симо

Днес е Симеоновден и "полазване" - не се дава  нищо назаем Днес е Симеоновден и "полазване" - не се дава нищо назаем
01.09.2019 | 08:01
(0 гласа)

Днес е Симеоновден. Празнуват Симеон, Симеонка, Сима, Симо и др.

 

 

С този празник започва есенната оран;

светецът се смята за покровител на орачите, затова го наричат „Симеон Орачо”, „Симеон Стълпник”, а денят му — „стопанската Нова година”.

В християнския календар Симеоновден се чествува в памет на св. Симеон Стълпник, известен сред българите като “Симеон Орач”. Той е роден в Мала Азия. На 18 г. постъпва в манастир, но след това се усамотява, като си построява каменна кула, подобна на висок стълб, върху която прекарва остатъка от живота си, затова е наречен “Стълпник”. Там умира на 103 години.

На Симеоновден, в навечерието на празника, жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено.

В зърното поставят стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер.

Сутринта на празника жените замесват пшенично тесто и правят обредни питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им заедно с червени вълнени конци.

Народът вярва, че на този ден нищо не се дава назаем и нищо не се изнася от къщата,

защото така ще се изнесе плодородието. Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари.

Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете; забранена е всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Известен е и обичаят "полазване": всички в къщата следят — ако в дома влезе богат човек, значи реколтата ще бъде добра. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с “пълно”, житото ще роди много зърно.

В Западна България се счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...