Букви от кирилицата се появиха като пейки в Париж - 24novini.bg

Букви от кирилицата се появиха като пейки в Париж

12 български букви без аналог в друга азбука като арт инсталация с пейки в Париж 12 български букви без аналог в друга азбука като арт инсталация с пейки в Париж снимка: кадър Нова телевизия
02.06.2019 | 23:00
(0 гласа)

Това лято жителите и посетителите на Париж ще се запознаят с българските букви и не много познатата им Кирилица. Те ще бъдат „представени“ под формата на пейки по брега на Сена. 

 

Идеята е на Българския културен институт в Париж, а реализиацията е съвместна с организацията „Прочети София“.

 

Директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева обясни пред Нова телевизия, че е било изключително трудно да се убеди местната управа за поставянето на подобна инсталация, но след редица процедури, разрешителни от полицията, мерки за сигурност, все пак разрешение е получено и буквите ще бъдат в Париж до края на септември.

Към всяка пейка има информация за кирилицата и избрано стихотворение на български автор, преведени на френски. 

 

През миналата година "Прочети София" поставиха кътчета за четене във вида на 12 български букви без аналог в други азбукиътчета за четене във вида на 12 български букви без аналог в други азбуки ще бъдат обособени в българската столица, а инициативата им беше възприета много позитивно. Именно тези пейки ще запознаят и парижани с българските букви и поезия. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...