Стотици се стичат в пещерата "Очите на бога" (видео+снимки) - 24novini.bg

Стотици се стичат в пещерата "Очите на бога" (видео+снимки)

Пещерата "Очите на бога" или "Проходна" се намира до с. Карлуково, близо до Луковит, и е предпочитано място за катерачи и туристи 24новини.бг
14.04.2019 | 21:40
(1 глас)

Пещерата "Проходна", наричана още "Очите на бога", привлича стотици туристи всеки уикенд. Геоложкият феномен се намира на 250 м надморска височина и приблизително на 100 км от София в посока гр. Луковит и Плевен. На това място е сниман филмът „Време разделно“. Феноменът се е образувал преди 66 – 68 млн. години.

 

Мястото е в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит, в района на болницата за хора с психични заболявания, която се пада на отстрещния бряг на реката.

Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове и пещерно катерене.

И досега на 21 март, когато е пролетното равноденствие, в пещерата извършва ритуал за плодородие, тъй като само в този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.

Пещерата е лесно достъпна, точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото), има път и от село Румянцево, през коете се минава, за да се стигне до пещерата.

В района е обособено място за паркиране и има отлична маркировка.

С автомобил се стига на 70-100 метра от пещерата, където са обособени паркинг и информационен център.

В района има скален манастир, както и хотел с ресторант на билото на хълма.

До хотела, се стига с автомобил по добре асфалтиран път.

А до скалния манастир с параклиса "Св. Марина" се стига за около 20 минути по склона с умерена денивелация по

дървено стълбища със стоманени въжета и парапети. То се вие над реката, вкопано на места в скалите.

Спираща дъха гледка към поречието и скалните манастири наоколо очаква онези, които качат билото след като минат пещерния тунел.

 

 "Проходна" е най-дългият пещерен тунел в България - общо 365 метра и височина на входовете 56 метра.

Вследствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи.

Вътрешността на пещерата е добре осветена през деня, тъй като светлината влиза на снопове през "очите", но денивелация между двата входа е голяма и това пречи на светлината да стига да всички краища на тунела.

 

В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под пода на пещерата.

Пещерата се състои предимно от светлобежови до бели масивни варовици с добре запазени вкаменелости. Дебелината на скалните пластове варира от 10 до 50 м.

"Очите на бога" е обявена за природна забележителност едва през 1962 г.

Обикновено, след пещерния тунел на "Проходна", хората се връщат обратно през пещерата към входа и после - към паркинга с автомобилите. Но ако продължат по пътеката след изхода на пещерата и не се връщат обратно, тази пътека ги извежда след около 20 минути слизане през гората до брега на реката. От реката по съседния склон, с много добра маркировка и табели, се стига до параклиса и скалния манастир, а от тях, още 20 минути пеш по склона нагоре, се изкачва билото за хотела с ресторанта.

Там гнездят орли, а гледката е божествена.

Снимки: 24новини.бг

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...