Сабите на Ботев и Левски на показ в Бургас - 24novini.bg

Сабите на Ботев и Левски на показ в Бургас

04.03.2019 | 08:46
(0 гласа)

Сабите на Христо Ботев, Велчо Атанасов и Христо Иванов - Големия, както и нож на Васил Левски, можете да видите, ако посетите в Бургас на изложбата "Оръжието на свободата. Личното оръжие на дейци на националноосвободителното движение".

Тя е в зала "Коджакафалията" на КЦ "Морско казино" от 1 до 31 март.

Пистолетите на Димитраки Петрович, Ильо Войвода и Панайот Хитов, мушкет на Капитан дядо Никола, тесак на Захари Стоянов и са сред реликвите от фонда на НВИМ, предстанени на експозицията.

Най-популярните символи на съзаклятията в националноосвободителните борби на българското население срещу Османското иго са евангелието, над което се произнася клетвата, с кръстосани върху него нож и револвер, отбелязва БНР.

Експозицията, която представят Община Бургас и Националният Военноисторически музей, със съдействието на РИМ-Бургас, събира оръжия, документи и художествени произведения, отразили последните, най-трудните крачки към Освобождението.

За събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. "свидетелстват" картини на художниците Верешчагин, Васнецов, Манизер, Поленов и др.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...