От вторник дъжд, а сняг на 13-14 февруари - 24novini.bg

От вторник дъжд, а сняг на 13-14 февруари

Климатологът проф. Георги Рачев разказва да Антарктида Климатологът проф. Георги Рачев разказва да Антарктида
07.02.2019 | 09:04
(0 гласа)

До понеделник България е  в топълл период - февруари върви с 3-4 градуса по-топъл от нормалното, каза пред Би Ти Ви климатологът проф. Георги Рачев.

 

 

От вторник обаче ще завали дъжд, а към 13-14 февруари ще повали сняг в Североизточна България.

И оттук нататък ще има студени зими - но в Западна Антарктида ледниците вече се отдръпват, докато в Източна Антарктида -- не. Нещата са различни на различните места, каза климатологът, който беше част от последната българска антарктическа експедиция. За пътуването се е подготвял много години.

По думите му 2018 г. е една от най-топлите, откакто се измерват температурите въобще. На ледника Балкан има отстъпление с повече от 10 м.

Глобалната температура постоянно се повишава и все пак на остров Ливингстън например животните - тюлените и пингвините, трябва да се приспособят към затоплянето, защото то става бавно. Реално погледнато, всеки един вид е застрашен - ние хората сме се адаптирали, затова сме "белтъчния венец на природата", посочи Рачев, Човек е оцелял, защото се е смял и защото е ял, пошегува се професорът.

Българската експедиция е пътувала с колумбийски военен кораб, предназначен за борба с мафията.

В Антарктида ловът и риболовът е забранен. Придънна риба без хемоглобин в кръвта е уловил негов колега. Друг е взимал проби от кожата на пингвини и тюлени, за да изследва на 14 хил. км от България как се отразява замърсяването - на една съвсем отделена от света територия. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...