Френски писател обиди жените на 50. И влезе в беля - 24novini.bg

Френски писател обиди жените на 50. И влезе в беля

Авторът на "Раждане" Ян Моа каза в интервю, че 50-годишните не стават за обичане. И си навлече гнева на Дженифър Анистън и хиляди жени Авторът на "Раждане" Ян Моа каза в интервю, че 50-годишните не стават за обичане. И си навлече гнева на Дженифър Анистън и хиляди жени
08.01.2019 | 16:05
(1 глас)

„Предпочитам телата на по-млади жени, това е всичко. Точка! Тялото на една 25-годишна жена е изключително. Тялото на една жена на 50 изобщо не е изключително”. Ето това е репликата, която вкара в беля френския писател Ян Моа. Пред сп. „Мари Клер” той имаше дързостта да каже, че според него жените на 50 години са „твърде стари”. Авторът на една от най-амбициозните книги - "Раждане", която се смята за негов автопортрет, беше селектиран едновременно за „Гонкур“, „Рьонодо“, Prix Médiciss и Prix Décembre. Книгата от над 1200 страници излезе през 2013 година във Франция и взе наградата "Рьонодо".

 

Изказването на Моа, който е и известен водещ, разбуни духовете, предизвика скандал и му докара неприятности заради вълната от критики за дискриминация.

Той също допълни, че не е способен да обича жена на 50 години и над тази възраст, въпреки че самият той е на 50, коментира Би Би Си.

Жените обаче му върнаха незабавно, като няколко 50-годишни публикуваха снимките на съвършените си тела и се обърнаха към Моа и язвително, и с чувство за хумор.

Един от най-забавните тити беше на неговата колежка и комедийна актриса Марина Фоа. Тя изчисли, че има само 1 година и 14 дни да преспи с писателя, понеже после навършва 50.

Десетки жени публикуваха снимки на телата си, а мъже призоваха писателя да си мери думите и да се откаже от всички жени, щом ги преценява по възрастта им.

Моа беше силно критикуван и заради това, че предпочитал „корейки, китайки и японки”, както сам посочва в интервюто, и настоя, че не отговаря за вкуса си за жените и пред "съда, който се занимава с вкуса". Просто не съм отговорен за вкуса си, каза той пред RFI.

Няколко жени снимки на Хали Бери и Дженифър Анистън на 50 години и питаха Моа дали наистина не харесва тези жени. Някои се шегуваха от тяхно име, че нямат никакъв шанс с естета Моа.

Снимка: Дженифър Анистън навършва 50 и потребителите му го напомниха

 

Друга актриса - Ан Руманоф, съобщи на писателя по радиото, че е жалко да съди за любовта по това "колко са стегнати задните ти части".

Иначе Моа призна за себе си, че може и да не е най-добрата партия: „50-годишните жени също не ме виждат. Имат си друга работа, вместо да се занимават с един невротик, който пише и чете по цял ден. Не е лесно да бъдеш с мен”, каза писателят.

Огромният му роман "Раждане" беше сензация в световната литература заради номинациите, броя на своите страници и амбициозния си замисъл.

Обра десетки награди и имаше едновремменно пет номинации за най-добрите литературни награди. Моа разказва как е дошъл на бял свят в семейство, което не го иска. Героят му се ражда и веднага се превръща в изкупителна жертва. Той описва процеса, в който едно дете може да се превърне в писател заедно със своите наставници, мисли, приключения и вдъхновения. „Раждане“ е книга за литературата. То включва глави, в които авторът се опитва да пародира стилилистиката на класици като Андре Жид, Жорж Батай, Стендал, Фокнър и Брайън Джоунс.

Откъс от "Раждане" на Ян Моа:

"...Свръхпродукция в природата, свръхпродукция в културата! Човек няма време да чете, затова пише. Драска. Всички, навсякъде и постоянно драскотят. Фабрикуват писания! Постоянно огромно фабрикуване на произведения, породени от самолюбието да „правиш” – никой не слуша никого, никой не чете никого. Има повече книги, отколкото дървета! Повече страници в книгите, отколкото листа по дърветата. Повече деца, отколкото родители. Да се отнемат с тонове. С томове! Количеството убива. Превиваме се пред субективността, огъваме се под голямата тежест на личностите, на своеобразностите, на индивидуалностите, на особеностите, на неповторимостите. Това е диктатура на различията. Купища вселени. Тези, които са „различни”, станаха хиляда, милион пъти повече от другите, обикновените, баналните хора, които не творят. Земята се пука по шевовете от изключения. Милиарди признати гении, значими композиции, неповторими платна, божествени стихове, нечувани откъси, прекрасни скулптури. За какво? Никой не се спира и за десет секунди, за да си зададе този въпрос. Не – той ръси гениалностите си под път и над път. За чий? Пълна мъгла. Творения без публика..."

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...