Продадоха писмо на Айнщайн с мисли за религията за 2.9 млн. долара - 24novini.bg

Продадоха писмо на Айнщайн с мисли за религията за 2.9 млн. долара

Части от писмото на Айнщайн Части от писмото на Айнщайн
05.12.2018 | 14:40
(0 гласа)

Ръкописно писмо от 1954 г., в което Алберт Айнщайн оспорва концепцията на религията, разби прогнозите и бе продадено на търг за 2.9 млн. долара в аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк. През 2007 г. същото това писмо е продадено за 400 хил. долара, а сега прогнозите бяха да достигне около 1.5 млн. долара, но то почти удвои цената си по време на търга, който приключи след четириминутно наддаване.

Известният физик и нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години изпраща писмото си до германския евреин философ Ерик Гуткинд по повод на егов текст. В текста Айнщайн остро критикува религията и

нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди".

"Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът година преди смъртта. "Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос", пише той.

В  писмото, писано на немски, Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, "неподправената еврейска религия е като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие.

В детските си години Айнщайн за кратко е бил последовател на юдаизма. По-късно заявява, че не е атеист, но не вярва в свой бог, който се намесва в световните дела.

Това съвсем не е първото писмо на известния физик, което се продава на търг. Миналата година подобно, но писано до италиански студент по химия, отказал среща с него, бе продадено срещу 6100 долара. Търгът бе придружен с няколко други негови писма. Сред тях бе бележка от 1928 г., в която той описва мислите си към третата фаза от теорията на относителността. Тя намери нов собственик срещу 103 хил. долара.

През 2017 г. бележка, в която той дава съвет за щастлив живот, се продаде за 1.56 млн. долара в Йерусалим. В част от него се казва: "Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което идва с него."

Миналата година подобно, но писано до италиански студент по химия, отказал среща с него, бе продадено срещу 6100 долара. Търгът бе придружен с няколко други негови писма. Сред тях бе бележка от 1928 г., в която той описва мислите си към третата фаза от теорията на относителността. Тя намери нов собственик срещу 103 хил. долара.

През 2017 г. бележка, в която той дава съвет за щастлив живот, се продаде за 1.56 млн. долара в Йерусалим. В част от него се казва: "Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което идва с него."

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...