Петър Стойчев с антарктиците - ще плува при 0 градуса - 24novini.bg

Петър Стойчев с антарктиците - ще плува при 0 градуса

Петър Стойчев Петър Стойчев
06.11.2018 | 16:40
(0 гласа)

27-та българска Антарктическа експедиция се отправя на научен поход към Южния полюс. Първата група от тазгодишната ни експедиция ще отплава на 16 ноември от Пунта Аренас в Чили.

 

 

В нея ще бъде плувецът Петър Стойчев, който ще участва в уникален плувен маратон във водите с температура около -1 - 0 градуса, без защитни облекла. Предвид на това, че корабът ще спре пред българската база, за да остави полярниците ни, водачът на експедицията проф. Христо Пимпирев допуска, че евентуално там може да се състои и планираното плуване.

Акцентът на експедицията тази година, както винаги, е върху научната програма - Леденият континент е най-голямата "научна лаборатория в света на открито", където се правят открития, засягащи цялото човечество. Не отиваме на експедиция да покорим един връх, това е дългосрочна национална програма за полярни изследвания, посочи професорът.

Тази година от 30 научни проекта комисия от учени е селектирала няколко, сред които проекти по биология, свързани с изследване на местната екосистема. Биолозите ни ще изследват и микроорганизми, живеещи само там, от които се извличат ензими за лекарства, а напоследък се правели експерименти и с успешно лекарство срещу рак.

Ще бъдат изследвани също геологията и минералните ресурси, движението на ледниците и изменението на климата.

Полярните изследвания са бъдещето на човечеството, които ще разрешат много проблеми и как да се справим с бедствия, които сами си причиняваме от замърсяването на атмосферата и околната среда, коментира проф. Пимпирев.

Той и група полярници се срещнаха с президента Румен Радев. Държавният глава връчи националното знаме на участниците в експедицията на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Радев напомни, че това е традиция, поставена от президента Желев и неотклонно следвана от всички следващи президенти. Държавният глава пожела още много нови научни резултати, полярниците ни да се върнат живи и здрави, и българският трибагреник гордо да се развява на Белия континент. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...