Показаха ценна реликва на Св. Йоан Богослов - 24novini.bg

Показаха ценна реликва на Св. Йоан Богослов

Ценна оловна ампула постави началото на акция за събиране на средства за новия храм в Бургас Ценна оловна ампула постави началото на акция за събиране на средства за новия храм в Бургас
04.11.2018 | 08:30
(0 гласа)

Ценна реликва на Св. Йоан Богослов постави началото на дарителска кампания. Тя цели да събере средства за изографисването на новия храм "Свети Пимен Зографски" в Бургас, предаде bTV. 

Оловната ампула е реликва на Св. Йоан Богослов. Ампулата, свързана с почитта към светеца, е открита при разкопки близо до храма.

"Няколко са открити такива с подобни размери в град Ефес, но те са от глина. Това, което прави този предмет уникален, е, че той е от олово", разказа Милен Николов, директор на Регионален исторически музей в Бургас.

Четирима млади зографи от Бургас работят по купола на храма.

"Най-горе стои Христос Пантократор, ангели, които носят Неговия лик и по-надолу ще има пророци. Това ще бъде украсата тук в самия купол, надолу вече различни евангелски сцени", обясни църковният зограф Недялко Жеков.

През Възраждането патронът на днешните зографи Свети Пимен възстановява 300 църкви и 15 манастира, които украсява със стенописи.

За завършването на храма помагат и децата от неделното училище – правят коледни свещи, които ще продадат благотворително.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...