Обвиниха шефа на Агенцията по храните в Бургас за корупция - 24novini.bg

Обвиниха шефа на Агенцията по храните в Бургас за корупция

Вчера сутринта ГДБОП и Жандармерията влязоха в сградата на ОДБХ-Бургас Вчера сутринта ГДБОП и Жандармерията влязоха в сградата на ОДБХ-Бургас
29.08.2019 | 16:39
(0 гласа)

Спецпрокуратурата обяви, че петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас са обвинени за корупция, като част от организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от Специализираната прокуратура, цитирани от БНР.

 

 

Сред обвиняемите е и директорът на ОДБХ - Бургас Георги Митев, който е обвинен като ръководител на престъпната организацията. 

Петимата служители на Дирекцията бяха задържани вчера в Бургас, Несебър и Поморие по време на акция на Спецпрокуратурата и ГДБОП.

На ръководителя на групата, директорът на ОБДХ-Бургас, е наложена парична гаранция от 150 хил. лева.

На останалите участници от групата е наложена гаранция от 75 хил. лева на всеки.

От доказателствата, събрани до момента, става ясно, че

групата е започнала дейността си в началото на 2016 година.

Като държавни служители с цел получаване на подкупи участниците системно са проверявали фиктивно търговски обекти в Област Бургас и са спирали проверки, извършвани от други служители в местната ОДБХ, пише прокуратурата в съобщение разпространено до медиите.

В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас Георги Митев лично е спирал текущи проверки, като е отивал на място и е оказвал въздействие върху своите подчинени.

От всеки търговски обект участниците в групата получавали мебду 400 и 900 лева за изготвяне на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол". 

На собствениците бил посочван конкретният човек, който да изготви въпросната система, а в случай, че търговецът си я изготви сам, от ОДБХ давали писмени предписания, които ако не се изпълнели, следвали санкции.

С цел избягване на глобите, собствениците на търговски обекти били принудели да приемат изработването на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице. 

По време на акцията,

при претърсванията на жилищата на обвинените и в четири служебни помещения, са намерени парични средства в различни валути с равностойност на 25 хил. лева (левове, долари и евро). 

Открити са още документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпната организация.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...