ЕК пак критикува България за корупция и пране на пари - 24novini.bg

ЕК пак критикува България за корупция и пране на пари

06.06.2019 | 09:00
(0 гласа)

България трябва да направи повече усилия за справяне с риска от корупционни практики. Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати, подкрепени от окончателни присъди по корупционни дела на високо ниво, посочва доклад на ЕК за борбата с корупцията у нас, цитиран от Ройтерс.

Годишните препоръки за икономически растеж за държавите членки на Европейския съюз България е намерила място именно с прането на пари и корупцията по високите етажи.

Според ЕК е необходимо още за разработването на адекватни национални политики за борба с прането на пари

и финансирането на терористична дейност.

В допълнение от комисията отправят критика и към банковия сектор, където е необходимо „да бъде увеличен националният надзор върху международните финансови трансакции и да се гарантира ефективното прилагане на рамката срещу прането на пари“.

Също така според Брюксел секторът на автомобилното застраховане показва известни слабости.

Критики има и по отношение на реформите в публичната администрация и електронното управление, които продължават да са „бавни“ и водят до „недостатъчни подобрения“, докато бизнес средата остава „слаба“. Приети са редица реформи, но прилагането им на практика изостава.

„Институционални недостатъци, регулаторна несигурност, корупция и недостатъчното предлагане на работна ръка

остават сред основните пречки пред инвестициите“, се казва в препоръките.

Европейската комисия също така препоръчва на

България да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като данъци за горивата и трудови данъци.

Европейската комисия призовава страната ни да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт (най-вече неговата устойчивост), водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...