Статии филтрирани по дата: Декември 2018 - 24novini.bg
24 часа новини, вести, факти, коментари

2019-а ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си.

Това каза в словото си при настъпването на Новата година президентът на Република България Румен Радев. 

През изминалата година не направихме достатъчно, за да може 2019 да бъде по-лесна. Примирихме се с безвремието и липсата на реформи, каза той при равносметката за изминалата година. Според Радев годината е била подвластна на корупцията, скандали и ерозия на демокрацията.  

 

Ето и цялото слово на президента Румен Радев: 

Уважаеми сънародници, 

Минути ни делят от новата 2019 година. Повечето от нас имат щастието да я посрещнат с близките и приятелите си. Други и в този час са на работа, а стотици хиляди са далеч от родината. В изминалите месеци някои са загубили роднини и приятели. Други отново ще посрещнат празника в недоимък. Нека в тези часове и в следващата година не забравяме за тях. Когато отваряме сърцата си и подаваме ръка на слабите, получаваме от тях повече сила и смисъл, отколкото им даваме.

През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив:

това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани.

Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция. Други ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката.

Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности.

Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава.

Бог да пази България и да благослови усилията на достойните, които творят добро.

Такива винаги е имало. Има и днес.

Скъпи сънародници,

В този миг всички ние си отправяме благопожелания за настъпващата година. 2019-а ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си.

Да ни е честита Новата 2019 година!

Почти половината общини в страната ще имат безплатен високоскоростен интернет на обществени места благодарение на спечелени проекти от Европейската комисия, съобщи Би Ти Ви.

Румъния поема утре председателство на Съвета на ЕС от Австрия.Следващите шест месеца Букурещ ще координира съюза в период, когато се очаква напускането на Великобритания, ще се състоят избори за Европейски парламент, ще се определя съставът на новата Европейска комисия и ще се водят преговорите по следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. , отбелязва БТА в анализ.

Търсенето на потенциални сигнали от извънземни е определено като бъдеща приоритетна цел на НАСА в доклад, публикуван в електронната библиотека arXiv.org, съобщи БГНЕС.

По северната тангента колите ще пътуват без винетка, съобши БГНЕС.

 

Жена предложи да стане донор на актьора Иван Ласкин, който се бори за живота си във ВМА през последните дни, съобщи "Монитор".

В София и тази вечер ще работи нощният градски транспорт метрото и някои от редовните линии.

 

Припомняме ви една от най-четените статии в 24новини.бг през м. ЮНИ, когато Мая Манолова все още не беше направила политическа заявка. През юни тя не беше застрашила, както сега, хегемонията на премиера Борисов. Тази статия публикувахме на 15 юни - време, в което Манолова не се приемаше сериозно като потенциален кандидат за кмет на София. През декември тя вече има изразена и партийна, и гражданска подкрепа, ако реши да се кандидатира. Времената се менят.  Рейтнигът на Манолова - не. Остава двойно по-висок от този на Борисов. И бие рейтинга на Румен Радев. А тя дори не е политик.

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Магнитогорск, където тази сутрин при експлозия на газ в жилищна сграда загинаха най-малко четирима души, а около 35 са в неизвестност, съобщи БТА.

 

Припомняме една от най-четените статии в 24новини.бг заради особения цинизъм на смешката на пиарката на премиера. Цинизмът беше в това, че смешката със синята каска на вицепремиера Красимир Каракачанов се случи по време на траура след 17-те загинали при катастрофата в Своге. Статията публикувахме на 3 сепетмври - 9 дни след трагедията, която стана на 25 август. После жертвите станаха 20. Така премиерската пиарка и вицепремиерът Каракачанов се веселяха с каската.

 

Страница 1 от 124

Горещи теми

Нагоре...