Борисов изтърва цените - газ, парно и хляб поскъпват след 5 дни - 24novini.bg

Борисов изтърва цените - газ, парно и хляб поскъпват след 5 дни

Правителството не успя да овладее цените - газ, парно и хляб поскъпват Правителството не успя да овладее цените - газ, парно и хляб поскъпват
26.09.2018 | 10:38
(0 гласа)

Газът и парното поскъпват след 5 дни - от 1 октомври, а още едно поскъпване на цената на синьото гориво ще има евентуално и от 1 януари. На публичното обсъждане на Комисията за енергийно и водно регулиране „Булгаргаз” поискаха почти 14% скок при цената на природния газ. КЕВР предложиха поскъпване с между 2 и 9 процента.

 

Въпреки, че в предишни периоди регулатора обикновено редуцира исканията за ценови скок, този път той ги подкрепи, съобщи bTV.

 

Това поскъпване ще се прехвърли към сметките за парно и топла вода, а и върху стоките и услугите, които пряко зависят от себестойността на производството, която след 5 дни очевидно се увеличава.

По-скъпият газ ще се отрази тежко на предприятията, които разчитат основно на него за производството си. Вече се обяви скок на цената на хляба, кашкавала, сиренето, но ще последва вълна от оскъпявания на основни продукти в началото на зимния сезон.

Регулаторът изчислява, че 14-процентният скок на горивото няма да се прехвърли изцяло в сметките на бизнеса и потребителите, които използват газ. Очакванията са поскъпването за тях да е 8%.

Според регулатора исканото поскъпване не можело да се свие.

От 1 януари е вероятно да има още едно, сочат и експерти, е регулаторът.

По време на обсъждането омбудсманът Мая Манолова напомни, че всеки пункт поскъпване на газа влияе и на потребителите, и на предприятията и влачи след себе си поскъпване на всички стоки и услуги. Тя настоя регулаторът да обясни как е пресметнато предложеното поскъпване.

Според Иван Иванов от КЕВР това, което комисията е могла да овладее, е да възпре повишаване на цените и на тока.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...