Вдигат пенсиите от догодина... но хората няма да го усетят - 24novini.bg

Вдигат пенсиите от догодина... но хората няма да го усетят

Бисер Петков обяви, че пенсиите ще се вдигнат с 5 % от догодина, но финансово то няма да се усети от хората Бисер Петков обяви, че пенсиите ще се вдигнат с 5 % от догодина, но финансово то няма да се усети от хората
18.09.2018 | 10:42
(0 гласа)

„От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%” – това каза социалният министър Бисер Петков пред bTV. При пенсиите от 200 лева процентният ръст ще възлиза на около 10 лева, стана ясно от думите на министъра.

 

Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв., каза още той.

 

Петков коментира, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, но не отрече и че са най-ниските в ЕС.

Тъй като базата е ниска, това увеличение не се усеща достатъчно от хората, призна министър Петков още.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо.

„Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков.

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж. Министърът не каза какви мерки ще вземе МТСП или правителството, за да накара работодателите коректно да внасят осигуровките на работниците, за да не стоят партидите "кухи", по думите му.

„Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура”, коментира Петков заложеното увеличение от 10% на заплатите в държавния сектор.

„Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза Петков.

При заплатите от 700-800 лева, каквито са на болшинството от администрацията в страната, заложеното увеличение би било около 70-80 лева, но само ако преценката на административния ръководител е такава, припомняме обяснението на финансовия министър Владислав Горанов при обявяването на мярката. Това означава, че ще има служители с по-малко или по-голяма увеличение, според решението на ръководството на ведомството.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...