Журналисти на протеста: Мълчанието би дразнило повече от крещенето - 24novini.bg

Журналисти на протеста: Мълчанието би дразнило повече от крещенето

Около 200 журналисти се събраха на мълчалив протест в подкрепа на арестуваните журанлисти от "Биволъ" и румънския сайт Около 200 журналисти се събраха на мълчалив протест в подкрепа на арестуваните журанлисти от "Биволъ" и румънския сайт
17.09.2018 | 21:07
(1 глас)

Около 200 души се събраха на протест пред Съдебната палата в София срещу арестуването на журналиста от „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския журналист Атила Биро. Задържането им се случи в четвъртък вечерта при изпълнение на техни служебни задължения. Това видя на събитието репортерът на 24новини.бг Мария Попова.

 

Припомняме, че двамата журналисти бяха задържани след като сами подадоха сигнал до МВР и ГДБОП, че в поле край Радомир столична строителна фирма, близка до ГЕРБ, унищожава доказателства за корупция на висшите етажи на властта. От компанията "Джи Пи Груп" отрекоха да са горили документи. Няколко от водещите световни медии, сред които "Фокс Нюз", "Ню Йорк Таймс", "Асошиейтед прес", "Вашингтон поуст" и "Чикаго Трибюн", както и Асоциацията на разследващите журналисти окачествиха ареста като недопустим. Те припомниха, че България е на 111-то място по свобода на словото в света и осъдиха арестуването на журналисти заради сигнал за корупция във висшия държавен апарат, и то в страна член на ЕС. От ГДБОП пък конрираха на обвинението, че не са възпрепятствали журналистическо разследване, арестувайки представителите на двата сайта, като казаха, че те нямат работа на местопрестъплението.

 

На протеста тази вечер пред Съдебната палата журналисти от различни медии изразиха мълчаливо своята съпричастност към колегите. Някои споделяха тревога от състоянието на свободата на словото у нас и натиска над медиите от страна на властта. Други коментираха ареста като симптоматичен за медийната свобода.

Сред протестиращите се виждаха и лица от извънпарламентарната опозиция, в това число и политически лидери, но те се въздържаха от демонстрации на партийната си принадлежност.

„Мълчанието би дразнило повече от крещенето и шумния протест“, коментира журналист, който пожела да остане анонимен, на въпрос на 24новини.бг за липсата на речи, мегафони и плакати на протеста.

 

 

Сред протестиращи бяха карикатуристът Христо Комарницки, сценаристът от „Шоуто на Слави“ Иван Кулеков, водещият на „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев и журналисти от различни медии - телевизии, радиостанции, вестници, сайтове и такива на свободна практика.

Мълчаливият протест привлече и граждани, които се присъединиха в подкрепа на арестуваните журналисти.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...