10 институции, които не питат къде са документите от "Радомир гейт" - 24novini.bg

10 институции, които не питат къде са документите от "Радомир гейт"

Борисов и Радев са само част от институциите, които трябва да дадат отговор какви са горените документи и прикрива ли се корупция Борисов и Радев са само част от институциите, които трябва да дадат отговор какви са горените документи и прикрива ли се корупция
14.09.2018 | 19:50
(1 глас)

В късния следобед днес се възцари пълно мълчание по една тема, която следваше да бъде от пръв интерес за поне 10 институции в държавата, отговорни за върховенството на закона.

 

Това е темата за документите, които журналистите от "Биволъ" и румънския сайт - Димитър Стоянов и Атила Биро - снимаха как биват изгаряни на поляна край Радомир.

 

След Костинбродската афера с печатането на бюлетини, Радомирската с изгарянето на документи е способна да тласне България в политическа криза.

След като подали сигнал до МВР за прикриването на следи и доказателства за корупция, самите журналисти... бяха арестувани от ГДБОП. После ГДБОП обяви, че било станало грешка, но журналистите изкараха нощта в ареста с белезници и не снимаха заличаването на доказателствата. С тях беше и адвокатът им. Освободени са след намесата на румънския консул, а днес Мая Манолова като омбудсман съобщи, че е говорила по скандалния случай и с посланика на Румъния в София.

Разследването на двамата журналисти е финасирано от Европейската комисия по проект, целящ да се осветяват случаи на злоупотреба с европейски фондове. Двамата се натъкват на именно такъв случай с близката до ГЕРБ фирма "Джи Пи Груп", която столичани напоследък познават от скандалния ремонт на пл. "Славейков", при който се бетонират корените на дърветата. Журналистите твърдят, че имат сигнали за изнасяне на документи от офиса на фирмата на бул. "Черни връх" в София и изгаряне на документите на поляна край Радомир. Отивайки там, за да снимат, те бяха арестувани, а МВР съобщи - "отведени за обяснения".

След тази новина, извън скандала с арестувани с белезници журналисти, остана важният въпрос

къде са спасените документи, както и тези, които са останали цели.

Озадачаваща петъчна незаинтересованост за съдбата на въпросните доказателства ние установяваме от страна на поне следните хора с власт, мълчащи по списък:

1. Премиерът Бойко Борисов. Той носи политическа отговорност за действията на МВР в случая на опит за се прикрият доказателства и следи за корупция.

2. Президентът Румен Радев. Той още не е освободил главния секретар на МВР и има право да потърси сметка за липсата на координация между МВР и ГДБОП, вследствие на която биват арестувани даващите сигнала журналисти, а не нарушителите на закона. Президентът може да освети с прожектора корупцията, както сам обеща. Може да направи обръщение към нацията. Може и да помогне или навреди на премиера - нещо, което двамата отдавна практикуват.

3. Главният прокурор Сотир Цацаров. Той може да се самосезира след сигнала на журналистите до МВР за опита за прикриване на корупция и подкупи.

4. Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов от ГЕРБ и председателят на антикорупционната комисия в парламента - Борис Ячев от "Патриотичния фронт". Те можеха да свикат спешни заседания за осъществяване на контрол върху действията на МВР и ГДБОП при аферата в Радомир с прикриването на документи за корупция. Не са ги свикали.

5. Корнелия Нинова. Председател на опозицията БСП. Депутат. Тя може да инициира питане и въпрос до премиера и МВР-министъра за действията на ведомството и ГДБОП. Може да инициира и декларация на парламентарната група и на партията си БСП, от които да стане ясно подкрепят ли арестите на журналисти, сигнализиращи за корупция в България. Може да даде брифинг. Не го направи.

6. Бойко Брисов. Лидер на управляващата партия ГЕРБ. Може да обяви позиция на ГЕРБ като дясна партия за осъждане на арестите над журналисти и готовност никой да не бъде пожален, ако наистина е вземал подкупи и е участвал в корупция. Както се закани след трагедията в Своге (20 дни по-късно министрите още са си на постовете) и аферата с ЧЕЗ (за Гинка Върбакова вече никой не пита). Можеше да даде брифинг, както направи тогава. Не направи нищо от това днес.

7. Мустафа Карадайъ. Лидер на опозицията от ДПС. Депутат. Може да инициира питане и въпрос от ДПС към премиера и министри, декларация на групата на ДПС в парламента, позиция на ДПС като либерална партия против арестите на журналисти заради сигнали за корупция. Не коментира случая.

8. Тримата от запаса на ГЕРБ - "патриотите" Каракачанов, Симеонов и Сидеров. Те са съответно, вицепремиер и министър, вицепремиер и шеф на парламентарна група. Можеха да инициират коалиционен съвет, парламентарен контрол над премиера и министрите по казуса, съвместни заседания на комисията по вътрешен ред и антикорупционната, декларации на групата на "патриотите", декларации на партиите си, че осъждат арести на журналисти, подаващи сигнали за корупция. Нито едно от тези неща трите партии днес не направиха.

 

Всички гореизброени парламентарни партии могат да инициират и анкетна комисия за "Родомир гейт" в парламента. Нито една не го направи.

9. Пламен Георгиев. Шеф на антикорупционния орган. Той също може да се самосезира по сигнала на журналистите до МВР, че се горят документи, свързани с корупция, и неговият антикорупционен орган да реагира, както стана при редица други казуси. Не го направи.

10. Иван Гешев. Заместник-главен прокурор и шеф на специализираната прокуратура. Той може да се самосезира по сигнала на журналисти до МВР, че се горят документи, свързани с корупция, и спецпрокуратурата да реагира, както по случая "Иванчева", "Маринела", "Винпром Карнобат" например. Не го направи.

Лошото с петъчната летаргия на бдящите за законността институции е, че тя е камшик по гърба на Бойко Борисов. Лично.

По няколко причини: първо, вече се намеси пасланикът на Румъния, а бе намесен в случая от Мая Манолова по линията на това, че един от двамата арестувани журналисти е румънец. Лош международен отзвук е въпрос на часове. Вече най-големите световни медии пишат за скандала, напомняйки че България е на 111-то място по свобода на словото в света.

Второ, и още по-лошото за Борисов, е, че журналистите са стигнали до "Джи Пи Груп", финансирани по проект от Европейската комисия, който трябва да освети злоупотреби с европейски средства в различните държави членки. По това работи и сформиращата се Европейска прокуратура, за която няма изгледи да толерира злоупотреби с еврорпари, защото и на европейските граждани им писна от игрите на чиновниците по върховете. Ще й се наложи да работи. И да постигне видими резултати. И явно ЕК финансира журналистически разследвания, за да има видими резултати.

А третото, и най-лошото, е, че има интернет и сайтове, които днес цял ден разказват за ареста на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и неговия колега от Румъния Атило Биро, понеже... са подали сигнал срещу фирма на ГЕРБ.

Като четвърто зло се очертава, че "Биволъ" вече са информирали ЕК как финансираният от тях разследващ проект и бил спрян с белезници на една радомирска поляна в държавата на доскорошния председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов.

И сега?

Недоволни от ареста на журналисти обявиха протест на 17 септември в защита на свобода на словото, под прозорците на Бойко Борисов. А не на която и да е от горните институции.

Недоволни от безнаказаността на шофьора, убил велосипедист във Варна, обявиха протест и върнаха грамадата от камъни, която стоя пред Варненската община слез самозапалването на Памен Горанов през 2013 г. "Грамадата на недоволството", макар и във Варна, е лично за премиера Борисов. И за нито една от изброените институции.

Недоволни от смъртта по асфалта и пътищата на Борисов, обявиха протест и налягаха по шосетата, а в Своге са на пътя всеки ден от седмици, защото държавата трябва да гарантира живота и здравето на хората. Недоволството не е срещу никого другиго - то е срещу държавата на премиера Борисов.

От трагедията в Своге със 17-те загинали българи не са минали и три седмици.

Стана много. Много дори за премиера, който научи българите, че той натиска копчетата на институциите.

Сега, логично, хората знаят към кого да гледат, когато търсят виновен.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...