Министри до поискване в триъгълника на властта - 24novini.bg

Министри до поискване в триъгълника на властта

Сблъсъкът за министрите между Борисов и Цветанов осезаемо разклати и ГЕРБ, и правителството Сблъсъкът за министрите между Борисов и Цветанов осезаемо разклати и ГЕРБ, и правителството
14.09.2018 | 18:20
(1 глас)

На премиера Борисов тримата му новообявени министри се очeртава да си останат в запаса, от който ги извади след трагедията в Своге. Не по негово желание. А по нужда. Но дали чакащите пред кабинета няма да се окажат закъснели? И дали този кабинет ще удържи на турбуленциите вътре в ГЕРБ?

 

Първият от запаса на Борисов беше нароченият за транспортен министър Александър Манолев. Вчера той даде брифинг и съобщи, че се отказва да е министър (сякаш зависи от него да е или да не е).

"Има координирана атака от една определена група към мен... Това са скалъпени обвинения", оправда се Манолев след публикация на "Капитал", че е работил с близки до СИК и е взел най-много преференции на изборите в район, в който баща му е кмет, а водач на листтата - Цветанов. За публикацията бе "обвинена" Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов и бивш министър на МВР, тъй като журналистът Росен Босев е мъж на дъщеря й Лора - и двамата журналисти на "Икономедия" на Иво Прокопиев.

Твърденията на Манолев, че "някой се притеснява от реформите и политиката, която бих провел в министерството на транспорта" показват колко отчаяно се залъгва, че е свободен от

триизмерната политическа реалност у нас Борисов - Цацаров - Доган/ Пеевски. Тримата са триъгълника на властта в България. И както правилно забелязвате, единият е излишен, понеже са четирима.

Обикновено смисълът не е в думите, а в знаците.

И тъсейки кой е излишен, нека мислим за наклонената черта между Доган и Пеевски - понеже точно тя дава заветното място в триъгълника на властта.

Именно бидейки част от центъра на тежестта около Борисов в този триъгълник, Манолев казва една истина: "Някой иска да нанесе щета на Борисов по този начин".

Кой? Кой от триъгълника иска да навреди на Борисов? И ако в ДПС има плаващи пясъци, кой ще потъне по наклонената надолу и кой ще остане в триъгълника на властта?

Манолев още не е освободен от поста на заместник-министър на икономиката. Освобождаването се прави от премиера, по закон. А Манолев, ако му вреди като министър, би следвало да му вреди и като заместник-министър - и двете позиции са политически, но явно не така мисли премиерът. Понеже не точно Манолев му вреди.

Престрелките вътре в ГЕРБ се пренесоха от линията Цветанов - Борисов в торфището на "специфичните" медии,

които обстрелваха ту Томислав Дончев, ту Румяна Бъчварова, ту... Доган от няколко часа насам. Така че, огледалото от торфището показва -  в триъгълника на властта настана суматоха. Понеже върховете на триъгълника станаха повече от три. А това обикновено струва на данъкоплатците... около 4,5 милиарда лева. Като при КТБ. Ама сега ще е по-скъпо.

Номер две от запаса бе главният сектретар на МВР Младен Маринов.

Маневрите между парламента, президента и Народното събрание са, за да осигурят зрелище на гражданите и време на Борисов да дойде на себе си от челните сблъсъци с Цветан Цветанов и торфището, но никой запознат не вярва на тропосаните твърдения, че президентът пропуснал да подпише указ за освобождаването на Маринов като главен секретар на МВР, понеже трябвало да отиде на визита в Рига. Това не е да отидеш при личния лекар и да си забравиш осигурителната книжка, все пак. Чудесно знае президентът кога и какво има да подписва. И чудесно знае защо е хубаво го забави. Например, за да задържи Борисов в шах с пешката (Младен Маринов). Или за да помогне на някой от триъгълника на властта, че то влиятелни приятели и на един президент не са му излишни.

Днес Младен Маринов като главен секретар на МВР се издъни с операция, която е радомирски римейк на Костинбродската афера с бюлетините.

Само че тогава се печатаха бюлетини, а сега се горят документи за подкупи. Горят се от фирмата, близка до ГЕРБ, "Джи Пи Груп", според сигнала на журналистите до МВР. На поляна до Радомир се случва това снощи късно. Там се озоваха разследващи журналисти от "Биволъ" и румънски разследващ сайт, които сами дали сигнала до МВР, че се горят документи, за да се прикрият следи за корупция от фирма "Джи Пи Груп", свързани с подкупи по европейски проекти. Намеси се и името на "Лукойл", изобщо стана взривоопасно.

МВР обаче не отива, а отива ГДБОП.  И вместо да хване тези, които горят документи, простира по очи на поляната... журналистите и техния адвокат. Като уличиха в подкуп Иванчева, слагаха белезници на взелите подкуп. Но сега нещата се обърнаха -

не взелите и далите, а съобщилите за подкупа се оказах с белезни. По очи. На радомирската поляна.

После ги отвеждат с белезници до РПУ - Радомир и ги задържат до 4,30 ч. сутринта днес. Шефът на ГДБОП нарече това пред БНР "отвеждане за сведения", а не арест, каквото е като те отведат с белезници.

Важното обаче е друго - в РПУ-то вече имало голям набор от полуизгорени, но и спасени документи за прикриване на корупция и даване на подкупи.

Станала била грешка, каза после шефът на ГДБОП. Обаче "грешката" удобно за Борисов отстрани напористите журналисти от мястото на престъплението. Сега, къде ще отидат обгорените и спасените документи ли? Може би в Радомирското РПУ, а може би ще се модифицират като "Д.П.", което стана "10" в тефтерчето на Златанов. Или направо ще изчезнат. Като Митьо Очите, братя Галеви, затворниците от Софийския затвор и семейство Арабаджиеви от "Маринела".

Правилно забелязвате - никой не пита за тях. И никой не поиска да бъдат съхранени.

И Радомирската афера задмина Костинбродската... по материален интерес.

Ще стане ли сега този главен скеретар на МВР, допуснал арест на журналисти и то чужди, и то финансирани от ЕС, министър на вътрешните работи? След министъра "пират"? И министъра Румяна Бъчварова, понастоящем обявена от своите от ГЕРБ за виновна Манолев да не стане транспортен министър?

Това от днес вече не е въпрос за три-четири министерски глави, а за главата на третия кабинет на Борисов.

И така, в чакалнята пред кабинета остана само третият от запаса. Жената от ГЕРБ, която, бидейки член на Комисията по регионално развитие в парламента, никой не е чувал да говори.

Тя крепи запаса. Редникът на ГЕРБ инж. Петя Аврамова. Последният министър до поискване в триъгълника на властта.

Ако и тя не удържи, ще се събудим на 15 септември не в първия учебен ден, а в първия ден на политическа криза - по-катарзисна и от тази с протестите срещу Орешарски.

А ще е по-катарзисна, защото за първи път подготвен за нея не е и самият Борисов.

А другите са. И най-лошото - те без него са точно трима: колкото трябват за един триъгълник, за да е триъгълник на властта.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...